Home » Fragmentum verovert de wereld en begint in de VS

Fragmentum verovert de wereld en begint in de VS

door Filip van der Linden
325 views 6 minuten leestijd

De Belgische melodic deathdoomband Fragmentum bracht zopas zijn eerste volledige album Pugnacity uit. Een review van dat album vind je binnenkort op deze site. De band is ook net terug van een tournee door de Verenigde Staten als support van de populaire deathmetalband Children Of Bodom. Redenen genoeg voor een gesprek met Fragmentum-frontman Jan Bruggeman.
 
De meeste bands brengen eerst nieuw materiaal uit en gaan dan op tournee. Jullie doen het omgekeerd?
We weten dat dit niet de ideale situatie is en we kregen ook in de VS diezelfde vraag. De release van Pugnacity had eerder moeten gebeuren, maar werd uitgesteld. Omdat er al veel inspanningen waren geleverd om de Amerikaanse tournee te verwezenlijken, konden we die nog moeilijk laten schieten. Door al optredens te doen voor een groter publiek konden we in de VS wel al de nieuwsgierigheid aanwakkeren naar die nieuwe tracks. We zien dit dus niet als een gemiste kans, omdat we veel Amerikaanse toeschouwers zover gekregen hebben dat ze ons al via onze webpagina en social media volgen. Je moet ergens beginnen en de opportuniteiten op het juiste moment grijpen.
 
Jullie mochten in de VS zeven keer openen voor Children Of Bodom op hun tournee om hun album Hexed te promoten. Hoe waren de reacties van het publiek en van de andere bands?
Het publiek was steeds enthousiast, vooral in het noorden. Al bij al hadden we niet veel moeite om de vuisten in de lucht en de kopjes aan het bangen te krijgen. Omdat onze muziek voor de toeschouwers nog onbekend was, gingen ze wel nog niet volledig mee op de stukken waar wij het verwacht hadden. We zijn heel blij met de reacties van het publiek. De andere bands van deze tournee, Wolfheart en Swallow The Sun, waren vooral geconcentreerd op hun eigen show, maar naarmate de tour vorderde werden de vriendschapsbanden sterker. De bandleden van Children Of Bodom toonden vooral op onze laatste avond interesse en ze gingen meteen met ons op de foto. Dat was voor ons toch wel een moment om te koesteren.
 
Zaten de zalen telkens al goed vol toen jullie begonnen?
Elke concertavond begon met een meet & greet met Children Of Bodom. Pas daarna gingen de deuren open voor de rest van het publiek. Een uurtje later was het dan aan ons en toen stonden er toch telkens ruim 150 mensen bij het podium met nog tientallen personen een beetje verder in de zaal. Naar het einde van ons optreden was dat aantal verdubbeld. Er waren natuurlijk ook de te verwachten gekke of dronken fans.

Elke metalband in Nederland krijgt wel eens voorstellen om zich in te kopen in een tournee van een ‘grote’ band. Is dat ook hoe dit avontuur voor Fragmentum begonnen is?
Ongeveer wel. We zochten zoals elke band naar venues om te kunnen spelen. Zo vonden we het Britse Metal Music Bookings, dat werkt met bands en artiesten als o.m. Tarja, Moonspell, Yngwie Malmsteen, Soulfly, Epica, Michael Schenker en Visions Of Atlantis. Die hebben voorgesteld aan de tourmanager van Children Of Bodom om ons mee te nemen op een stukje van de Amerikaanse tour. Ons boekingskantoor legde het contact met de andere bands en hun managers o.a. voor het regelen van de backline en andere praktische zaken. Voor ons was het belangrijk om daar goede afspraken over te hebben, want dat bepaalde hoe we ons daar moesten verplaatsen. Er waren uiteraard nog heel wat zaken die we zelf geregeld hebben.
 
Komt er een vervolg op deze Amerikaanse tournee?
Het is sowieso de bedoeling om het ijzer te smeden wanneer het heet is. Daarom willen we – zeker nu ons album Pugnacity uitgebracht is – met onze muziek naar buiten komen. Het boekingskantoor is intussen bezig met een Europese tournee. Voorts hebben we nog onze releasevoorstelling in Gent op Pinksterzondag en andere optredens waarover we nog onderhandelen. We moeten nog afwachten hoe hard het allemaal zal lopen, maar om de machine goed geolied te krijgen en te houden, zullen er af en toe wel opofferingen moeten gebeuren inzake gezin en werk.

Into Records, jullie nieuwe label, is ook verbonden met jullie management.
Pugnacity is ons eerste full album na onze EP DIVerge uit 2018. We zochten voor het uitbrengen van ons album Pugnacity toch al een label, waarbij het een logische stap was om dit ook via hen te doen. Into Records biedt ons op dit moment wat we nodig hebben.
 
Het gaat hard voor Fragmentum. Komt dat omdat jullie meer ambitie hebben dan de gemiddelde metalband?
We willen ons niet over andere bands uitspreken, maar wij hadden zelf een heel goed gevoel bij ons nieuwe werk op het album en vonden dat dit wel wat verder mocht gaan dan Vlaanderen. Inmiddels vernamen we van Metal Music Bookings dat we iets ‘speciaals’ hebben. Dat geeft ons dan weer vertrouwen om er mee door te gaan en nog verder aan de kwaliteit van onze muziek te werken.
 
Fragmentum was sinds 2015 een duo met jou en Gunnar, waarbij jullie instrumenten live op tape lieten meelopen. Voor de Amerikaanse tournee werd een band gevormd. Is dit nu de vaste line-up van Fragmentum?
Ik en Gunnar hebben ons inderdaad eerst op de muziek geconcentreerd. Gunnar en toetsenist Herwig kennen elkaar reeds lange tijd en werken samen aan hun studioproject Bellator. Eenmaal de meeste nummers klaar waren voor performance en zeker toen er sprake was van een tour, hebben we Herwig bij ons Fragmentum-project gevraagd en gelukkig hapte hij meteen toe! Intussen zochten we ook naar de verdere aanvulling van de band en hebben meerdere gesprekken en audities gedaan met zowel drummers als bassisten, maar de klik, de ambities en praktische zaken moeten allemaal op hun plek vallen, wat in vele gevallen dus niet lukte. Op het nippertje vonden we dan toch nog de gedreven en uitermate enthousiaste Frederik om de drumpartijen op zich te nemen. Tijdens de tour liep alles goed, waarbij we de baspartijen en ook wat aansturingen nog steeds via de laptop laten meelopen. Dit heeft het voordeel dat we steeds hetzelfde tempo hanteren en daardoor strak kunnen performen. Voor de opnames van Pugnacity heeft Herwig nog snel wat ideeën kunnen uitwerken, die we grotendeels nog hebben toegevoegd bij het mixen van de nummers. De bedoeling is uiteraard de groep compleet te maken met een bassist(e) en de nieuwkomers nog meer bij het schrijfproces te betrekken van nieuw werk, zonder dat de Fragmentum-feel verloren gaat.

Welke target hebben jullie gesteld voor Fragmentum?
Als eerste moeten we ons als band nog wat meer op de kaart zetten, in Nederland en de rest van Europa. Maar we houden onze beide voeten op de grond en blijven realistisch. We werken aan een videoclip, aan optredens en aan een volgende tournee, maar er worden ook reeds nieuwe nummers geschreven. Festivals spelen is een volgende droom die zou kunnen uitkomen.
 
https://www.fragmentum.zone/

Kijk ook eens naar