Home » Mister Misery – Mister Misery

Mister Misery – Mister Misery

door Maurice van der Zalm
395 views 5 minuten leestijd

Het Zweedse Mister Misery mag 2024 nu al als geslaagd beschouwen. Het optreden op Wacken Open Air dit jaar kan gezien worden als de releaseparty voor het derde album van de band en is meteen de start voor de tour die op 19 oktober van start zal gaan. Een tour (waarmee ze op 31 oktober in Nederland zullen aandoen) waar de band de gloednieuwe composities live kan gaan uitvoeren, samen met de hitgevoelige composities van de vorige twee albums natuurlijk.

Werd het vorige album A Brighter Side Of Death nog onder de vlag van Arising Empire uitgebracht. De band heeft inmiddels onderdak gevonden bij AFM Records. Het doet allemaal niets af aan de kwaliteit van de nieuwe twaalf composities, want dat hebben ze weer dik voor elkaar. Het geluid van Mister Misery is sinds de oprichting consistent gebleven en dat betekent dat je een mix krijgt van ‘gritty’ en clean zang. Met daarbij een uitstekend gevoel voor ritme en melodie. En met de ervaringen uit de eerste twee albums, zou je misschien voorzichtig kunnen concluderen dat de band zichzelf op  het derde album heeft overtroffen.

Zwaar riffend start het album met Root Of All Evil. Wanneer de zang invalt, bekruipt me weer hetzelfde gevoel dat ik had bij het debuut. Vanuit een wat horrorachtig effect in de coupletten werkt Mister Misery toe naar een refrein dat enorm aanstekelijk is. De manier waarop de band coupletten en refreinen aan elkaar verbindt is daarbij van essentieel belang en tevens enorm goed gedaan. Het klinkt allemaal zo vertrouwd. Een ode aan Erzsébet (The Countess) gaat daarmee verder. Ten aanzien van de zang pakt de band verder uit. Niet alleen wordt de toon wat verhoogd, ook de samenzang vraagt erom om meegezongen te worden om van daaruit richting een meer creepy-stuk te gaan. Ik krijg ook steeds meer het idee dat de band samen met Ice Nine Kills moet gaan touren voor een ultieme ervaring van het publiek.

Eye Of The Storm is één van de singles die van het album getrokken is. Lekker uptempo waan je je meer aan de rand van de storm. Het is met recht dat Eye Of The Storm naar voren is geschoven. De andere singles laten samen met Eye Of The Storm het veelzijdige karakter van de band horen. Hand Of Death is wat meer ingetogen en het zwaartepunt ligt hier in de meer krachtige stukken. Dat kun je ook vinden in The Doomsday Clock. Mister Misery weet op een subtiele manier in The Doomsday Clock het onheilspellende karakter te vangen in nog geen vier minuten. Het ademt gevoel, mysterie en rock in alle facetten. Door steeds de gitaarsolo’s op de juiste plaats in te zetten, heb je snel in de gaten dat alle composities op een uitstekende manier zijn opgebouwd. De vierde single is Survival Of The Sickest. Evenals Eye Of The Storm ligt het tempo wat hoger. Het gehele gevoel neigt hier meer naar de mainstreamrock die Mister Misery met een kras beroert. Dit komt terug in Until The End. Natuurlijk met vers geserveerde maagdenzang.

Crooked Man doet me denken aan My Ghost. Het zou uitstekend passen in het nieuwe spookhuis van de Efteling. Imposant maar toch heel lichtvoetig wordt het verhaal van Crooked Man uit de doeken gedaan. Met je ogen dicht, waan je je in een fijne horrorfilm met mist en ondode figuren zoals je ze vindt in films van Tim Burton.

Alle beproefde elementen krijg verder op het album nog in Sinner Or Saint, haters of Ripper. Twee composities waarin Mister Misery je verder meeneemt op de zoektocht naar zaken die het licht beter niet kunnen aanschouwen. Maar dat doen ze in Ripper wel in stijl en op een lieflijke manier.

Dark Legacy sluit het album in stijl af. Enigszins afwijkend van het totale geluid op het album creëert het wel eenzelfde sfeer. De uitersten worden verder verkend en je gevoel krijgt hier meer impulsen. Een mooie compositie die wel een potje kan breken, hoewel ik het meer geschikt vind voor de radio dan voor een optreden.

Mister Misery laat met dit derde album horen dat ze geen eendagsvlieg zijn en weten met hun muziek precies een genre aan te boren waar ze succesvol in kunnen zijn. Het wordt ook tijd dat de band prominentere plekken krijgt op de diverse podia waarmee ze hun muzikale voorstelling ook visueel verder kunnen uitwerken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00