Home » Diggeth + Soulfly – Groene Engel (Oss) 06/08/2024

Diggeth + Soulfly – Groene Engel (Oss) 06/08/2024

door Jochem van der Steen
478 views 3 minuten leestijd

Het is duidelijk een goede keuze geweest van De Groene Engel om de hoofdact te boeken vanavond. Niet alleen is  het uitverkocht, iedereen komt al vrij vroeg opdagen. Het is druk buiten en op het terras voor aanvang.

Diggeth is niet de eerste band waar je aan denkt als voorprogramma voor een nu metal//thrash metal act. Dat blijkt niet uit te maken, de zaal is al snel goed gevuld inclusief fans in shirts van de band. Ook de zitplekken zitten nagenoeg vol. Met een buitentemperatuur van 30 graden is het enorm heet in de zaal, het zweet loopt me in de ogen.

Diggeth laveert mooi tussen groove metal en stoner metal met een randje ouderwetse hardrock. Met een energiek podiumpresentatie, dampende riffs en een energieke drummer een prima band om de nekspieren los te maken. Vocalist/gitarist Harald (let op, zoals, ij zelf zegt heeft zijn moeder duidelijk gekozen voor Harald, niet Harold) is een overtuigende frontman en zijn gitaar/bas duels met de rijzige gestalte van bassist Pebbles zijn geweldig om te zien. Het volle, krachtige geluid wat dit drietal neer weet te zetten is indrukwekkend.

De drumsolo van van Casper en bijgaande bandintro van Harald gaat een beetje ten koste van de vaart, maar het geeft ons ook wel wat meer binding met de band.

Het is helemaal ramvol bij headliner Soulfly. Niet vreemd natuurlijk want laten we wel wezen, Max Cavalera is alleen al door zijn rol als oprichter van Sepultura een legende, en helemaal vanwege de invloedrijke platen die hij met Soulfly maakte. Onlangs was hij nog in de concertzalen te zien met The Cavalera Conspiracy waar hij oude Sepultura nummers mee speelde.

Ook hier is het geluid sterk en vol, maar ook een beetje smerig. Perfect voor die mix van thrash en nu metal met tribal invloeden.

Er wordt redelijk op zeker gespeeld en ondanks het relatief nieuwe album Totem (2022) bestaat de setlist met name uit de klassiekers. Vanaf opener Back To The Primitive tot nummers als Blood Fire Water Hate en Seek ‘n’ Strike wordt een greep gedaan uit de indrukwekkende discografie van de band. Helemaal laten ze Totem niet liggen, Superstition en Filth Upon Filth komen wel voorbij.

De zoon van Max, Richie, die we ook kennen als frontman van Incite en die als voorprogramma meetourde met The Cavalera Conspiracy, blijkt vandaag ook van de partij. Hij doet de gastvocalen van Bleed in plaats van Limp Bizkit’s Fred Durst die waarschijnlijk toch wat andere dingen te doen had. Hij doet dat vol overgave en met veel plezier. Superleuk natuurlijk ook, met je pa op het podium.

Aan publieksparticipatie geen gebrek. De nummers lenen zich heel goed om te springen en Max zweept daar ons dan ook regelmatig tot op. Daarnaast is de moshpit in continue beweging. Ook wordt uitbundig meegeklapt op de tribal ritmes. Waar ik normaal gesproken wel een beetje klaar ben met de bekende move om ons eerste laten zitten en dan op te laten springen kan ik niet ontkennen dat toegift Jumpdafuck Up er voor gemaakt is. Afsluiter is Eye for An Eye, waarna Max in voetbalshirt terugkomt om het publiek te bedanken en geheel in voetbalstijl ‘Olé, Soulfly, olé’ in te zetten.

Iedereen verlaat bezweet en tevreden de Groene Engel om even van de frissere buitenlucht te genieten. Alleen maar tevreden gezichten. Max heeft werkelijk laten zien dat hij het nog kan en Soulfly niet onderdoet voor The  Cavalera Conspiracy of Sepultura.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00