Home » Battle Ruins – 4x Tape Boxset

Battle Ruins – 4x Tape Boxset

door Cor Schilstra
108 views 4 minuten leestijd

Cassettebandjes zijn in sommige segmenten van de muziek weer helemaal hot! Binnen de punk is het misschien nooit helemaal weggeweest, maar punk is momenteel wel één van de vaandeldragers van bands die hun nieuwste werk ook weer op tape uitbrengen. Deze specifieke cassette release is echter geen echt nieuw materiaal, maar zeker de moeite waard.

Door het bespreken van Rebellion Records releases, ben ik bij mijn dwaaltocht op de website, min of meer per ongeluk op het tot voor kort voor mij onbekende Battle Ruins gestuit. De covers deden mij veel meer aan metal dan aan punk denken en dit maakte me uiterst nieuwsgierig. Heel veel punk kan ik (in ieder geval live) vaak zeker waarderen, maar wanneer het meer echt de punk-rock kant opgaat, of met metal invloeden is, kan ik er soms helemaal aan verslingerd raken.

Een veel gebruikte omschrijving van Battle Ruins is “Oi met hardcore en NWOBHM invloeden”. De muziek van Battle Ruins doet mij inderdaad bij momenten terugdenken aan veel tachtigerjaren heavy metal demo’s die ik destijds met zoveel plezier luisterde; sommige nummers hebben echt snerpende, strakke metal riffs en songstructuren, waarbij gemakkelijk de vuisten de lucht ingaan en de koppies snel gaan knikken. De zang en de overdonderende energie in alle nummers hebben echter toch echt ook hun pure punk-invloeden. Deze “zang” lijkt mij één van de meest furieus overtuigende Oi predikers die ik ooit gehoord heb.

Ook is het nu eens geen fingerpicking of ander tientallen-nootjes-per-seconde-geneuzel in de solo’s, maar meer passend bij de punk traditie; vakkundig en gepassioneerde snarenmarteling, zonder de -kijk mij eens moeilijk doen- instelling. Natuurlijk zijn de meer recht-toe-recht-aan powerchord punkrockers met overtuigend uitgespuugde teksten of juist direct meebrulbare refreinen ook aanwezig. In sommige nummers wordt dat typische van metal, zoals bijvoorbeeld een Princess Of The Night-achtige riff direct gevolgd wordt door overtuigend galopperende punk in Regain And Conquer. Geweldig; die overgang in cadans! Ook kan een nummer als één streep doorraggen als ultieme garagerocker, en dan opeens een folk-achtig sfeertje meekrijgen. Misschien is het, naast een zeer overtuigende presentatie, juist wel die combinatie van elementen uit verschillende muzikale niches, die deze band zo hogelijk genietbaar maakt (voor mijzelf althans).

De eerder verschenen EP en 2 albums van Battle Ruins worden door Rebellion Records in een mooie box met naast de tapes, een opnaai embleem, ansichtkaarten, en een poster uitgebracht. Er schijnt eerder dit jaar een box versie met vinyl uitgekomen te zijn, maar die heb ik heel jammerlijk gemist en is ook niet meer te krijgen. Nu is er dan de box met cassettes. De tapes bevatten naast de nummers van de “oude” albums, ook enkele live opnames als bonustracks. Deze heruitgegeven albums zijn overigens ook als losse CD en op vinyl te verkrijgen (met mooie uitklaphoes en in zwart of gekleurd vinyl). Zelf prefereer ik nog steeds vinyl, maar ik kan me voorstellen dat deze cassettes zeker als box-set met extra’s voor sommige liefhebbers helemaal kaasie is. Er zijn 300 stuks van gemaakt, dus zorg er op tijd bij te zijn, want die vinyl box ging erg hard geloof ik.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00