Home » WE LOVE DARK MUSIC – Op Tour Met Palais Ideal

WE LOVE DARK MUSIC – Op Tour Met Palais Ideal

door Xander Pas
76 views 9 minuten leestijd

Als recensent bij Rockportaal bezoek ik regelmatig concerten door heel Nederland. Toen ik voor de zoveelste keer in een vertraagde NS trein zat, begon ik me af te vragen hoe het zou zijn om met een band op tour te gaan. Gelukkig ken ik John Edwards, gitarist en zanger voor Eindhovense New Wave / Post-Punk band Palais Ideal. Hij nodigde me uit om mee op tour te gaan met de band tijdens het eerste deel van de We Love Dark Music Tour.

Afgelopen vrijdag, 13 september, begon de tour. De eerste show werd in De Flux, Zaandam gespeeld. Ondanks de ongelukkige datum, waren we snel op pad en na wat gedoe met de timetable was het tijd om op te bouwen. Ik was verantwoordelijk voor de merchandise. Nadat de instrumenten, versterkers en kabel waren uitgeladen, was het tijd om de merch stand in te richten. Vervolgens maakte ik even een praatje met de DJ. Als er iemand in de line-up, bestaande uit vier bands en een DJ, is die de titel We Love Dark Music waarmaakt, is het DJ Dragnet. Zijn naam komt overigens van het tweede album van The Fall, slechts een van de velen bands waar hij me over wist te vertellen. Hij doet zijn huiswerk goed en vertelde precies hoe hij de setlists samenstelt en waarom hij voor bepaalde nummers heeft gekozen.

Naast Palais Ideal en DJ Dragnet, bestond de tour line-up uit Auger, Darker en Korinthians. Op de eerste dag werd er even kennis gemaakt en kreeg ik bij de eerste soundcheck een indruk van de bands die zouden gaan spelen. Enkel Palais Ideal en Auger kende ik al, de rest was nieuw voor me. Iedere band bracht iets anders met zich mee. Zo deed Darker me erg aan Depeche Mode denken, zowel qua sound als de visuals die ze mee hadden gebracht. Kornithians was een aangename verrassing en Auger had helaas slechts een band lid mee.

Palais Ideal opende de avond. Ik had ze nog nooit eerder live gezien, dus het was gek om John daar op het podium te zien staan samen met Richard van Kruysdijk. Ondanks mijn ongelukkige plek bij de merch tafel, waardoor ik niet alles even goed hoorde, was het duidelijk dat de band goed op elkaar ingespeeld is en ze met een bak energie en plezier speelden. Daarna was het de beurt aan Darker. Zoals eerder vermeld lijkt de band qua sound erg op Depeche Mode. Dat leek de zaal goed te bevallen. Korinthians begon sterk, ik was inmiddels wat naar voren gelopen om beter geluid te krijgen. Echter werd de volume knop halverwege de set vol omhoog gedraait. Dit resulteerde in een oorverdovend volume, waardoor de DJ en ik snel naar de backstage vluchtten. Erg jammer, aangezien de band me de eerste helft enorm wist te boeien. Ik was het meest benieuwd naar Auger. Ondanks dat de nummers goed in elkaar zaten, viel het me tegen dat slechts een van de leden op het podium stond. De rest werd “gespeeld” door een backing track. Wel heb ik begrepen dat er in december minimaal een ander lid van de band mee gaat, dus wellicht dat Auger me dan weet te overtuigen.

De eerste avond zat erop. Inpakken en weer terug naar Eindhoven. Dag twee van de tour begon wat later aangezien we naar Arnhem gingen, slechts een uurtje rijden. Na een bezoekje aan de platenzaak, liep ik Willemeen binnen. De DJ was alvast bezig met het voorbereiden van de set. Tussen binnenkomst, de soundchecks in en de show zelf, was er genoeg tijd om even rond te kijken, een korte wandeling te maken en de zaal en het personeel een beetje te leten kennen. De sfeer was goed, echter was ik wel bang dat ik doof naar huis zou gaan. Dat viel uiteindelijk wel mee, ik werd slechts half doof van het volume.

Het kleine Arnhemse zaaltje stond redelijk vol met mensen uit de gothic cultuur en andere liefhebbers van Dark Music. Zo was dit het eerste concert voor een meisje wat net 18 is geworden en bleek Palais Ideal daarmee de eerste band te zijn die ze live zag.

Helaas moesten wij eerder weg, de derde en laatste show van dit deel van de tour was namelijk in Iduna in Drachten. Aangezien deze show in de middag zou zijn, moesten we vroeg op om twee en een half uur heen te rijden. Bij binnenkomst waren we aangenaam verrast. De zaal bevond zich op een soort industrie terrein, hierdoor hadden we duidelijk de verkeerde verwachtingen. Dit bleek namelijk een mooie, ruime zaal te zijn. We werden ontvangen door een groep hele aardige medewerkers die ons al snel een kleine rondleiding en uitleg gaven. Nog een laatste keer alles uitladen en even gezellig doen in de backstage. Jammer dat het eerste deel van de tour na deze show alweer ten einde is dacht ik nog.

Na goed uitgerust te zijn en sociaal te hebben gedaan, was het tijd om naar de merch te gaan. Ik had een redelijk goed plekje om te kijken en luisteren naar de show. Deze zaal had goed geluid, waardoor ik eindelijk een goed en eerlijk beeld van de bands kon krijgen. Heel de tour dacht ik dat er tijdens een van de Palais Ideal nummers, We Are The Robots werd gezongen. Wellicht dat ik echt doof ben geworden tijdens een van de eerdere shows, want die tekst bleek niet te kloppen. Goed geluid is deel van de ervaring en dat was aan het publiek te zien. Er werd tijdens deze show vollop gedanst en zelfs meegezongen kreeg ik de indruk. Er waren enkele bezoekers aanwezig die de band al eerder hadden gezien werd mij verteld.

Ook het personeel van de zaal had het goed naar hun zin. Zo kwam er iemand van het personeel tijdens de show van Darker een T-Shirt scoren en was er tussen het publiek ook wat personeel te vinden die aandachtig aan het luisteren waren. Iedereen had het dus goed naar hun zin. Helaas komen aan alle mooie dingen een eind, zo ook aan het eerste deel van de We Love Dark Music tour. Niet getreurd, dit was niet voor niets het eerste deel van de tour. Het tweede deel van de tour vindt plaats op 12 december (Metropool, Enschede), 13 december (Victorie, Alkmaar), 14 december (Nieuwe Nor, Heerlen) en 15 december (Bibelot, Dordrecht).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00