Home » Duivelhoorns, bokkengroet, hoe, en waarom?

Duivelhoorns, bokkengroet, hoe, en waarom?

Een vuist met pink en wijsvinger, zonder de duim!

door Martijn Mooijman
702 views 5 minuten leestijd

Als metalhead is het niet moeilijk een andere metalhead te groeten. Je roept keihard SLAAAAAYERRRR! en gooit 1 of beide handen in de lucht met de welbekende “Horns”. De kans is groot, wellicht zelfs 100%, dat je een dergelijke reactie terug krijgt van je mede metalhead. Dat is altijd een heerlijk gevoel!! Ons kent ons, ondanks dat je elkaar niet eens kent. 

Deze handgebaren zijn diep geworteld in de (hard) rock en de metal, en noemen we vaak duivelhoorns, of ook wel de bokkengroet. Iron Maiden fans roepen “Up the Irons” als ze het gebaar maken. Er zijn dus vele varianten in de naamstelling en het is een wijdverspreid gebruik, dat zelfs genre-overschrijdend is. Waar vele gatekeepers moeilijk doen om bepaalde muzikale issues in doosjes en boxjes te schuiven, heb ik nog nooit gehoord dat dit gebaar toebehoorde aan 1 rock- of metal genre.

Van Power tot Black, van Grindcore tot Thrash, maar zelfs bij Poprock… overal zie je bij concerten de gebalde vuist met de pink en wijsvingers gestrekt omhoog.

Maar waar komt dit gebaar vandaan? En wat betekent het? En mag je duim nu wel of niet uitgestoken worden ?

Er zijn meerdere verhalen over bekend, maar zonder teletijdmachine is er niet echt een sluitend antwoord te geven. Waar Gene Simmons (Kiss) vind dat HIJ degene is die het duivels gebaar heeft geïntroduceerd tijdens de Hotter than Hell – tour in 1974 (en het zelfs wil laten patenteren), vinden de meeste metalheads dat Ronnie James Dio de uitvinder is. Dio heeft het volgens de verhalen weer van zijn oma, die het gebruikte om iemand “het boze oog” te geven. Dus kunnen we wat dieper in de geschiedenis induiken, ver voordat er ooit aan metal is gedacht. 

Officieel wordt het Corna genoemd en kwam dit gebruik al voor ruim 3000 jaar geleden bij de Kelten. Zelfs voordat West Europa bevolkt werd! Het symbool stond bij de Kelten voor de gehoornde doodskop en daarmee voor het “kwade”. Er was wel groot onderscheid tussen het teken met de palm naar je toe (het kwade willen afwenden) of de palm van je af (het kwade toewensen).

In het moderne Italië en Spanje is het een teken dat de persoon die het gebaar ontvangt, bedrogen wordt door zijn of haar partner. Tot 2016 stond er in Italië een fikse geldboete op het gebruik van het gebaar. Dus als je in Spanje een oud vrouwtje dat gebaar naar je ziet maken, is ze waarschijnlijk geen fan van Slayer, maar wil ze je iets duidelijk maken…

Feit blijft dat Ronnie James Dio het symbool, zonder de duim, bij Black Sabbath vanaf 1980 erg populair maakte binnen de scène. Terwijl hij niet degene was die het binnen Black Sabbath introduceerde. Foto’s van de jonge bandleden uit 1969 laten een Geezer Butler, de bassist, zien met de welbekende hoorns…

Nog een ander feit is dat Gene Simmons het gebaar maakte met de duim naar buiten, en het dus eigenlijk een ander symbool is. Dat dit symbool, met de duim er bij, in de Spider-Man boeken en films voorkomt, geeft je te denken. Dus mocht je in je Spider-Man pak op een metalconcert komen, voel je vrij om de duim er bij te doen. 

Al met al, in mijn ogen is het maar net wat je wilt geloven wie er mee begonnen is. Lekker doen waar je zin in hebt, maar wil je op een gemiddeld metalconcert serieus genomen worden, roep dan overal SLAAAAYERRRRR doorheen met de vuist omhoog, gestrekte pink en wijsvinger.

Up the Irons!!

Ene Jordy en ik, geen Spider-Mannen
Sebbe, Me and Bart @DMF23
Me and 1914’s Oleksa Fisyuk @Willemeen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00