Home » Skroetbalg – Geen Toeval

Skroetbalg – Geen Toeval

door Cor Schilstra
280 views 3 minuten leestijd

Ze verkondigen het zelf al; Punkrock Is Terug! (En giet nooit meer weg.) De Drentse variant van Black Flag meets Motörhead, of zoals ze zelf zeggen de AC/DC van Assen. Het is allemaal wel verdedigbaar richting de muziek van Skroetbalg.

In de negentigerjaren had je de Heideroosjes die hun punk liedjes van Nederlandse teksten voorzag. Marco Roelofs doet zelfs mee in een nummer (Altied Kwoad). Ook de Raggende Manne kennen we natuurlijk. De Friese punk van Strawelte ben ik mee opgegroeid, maar Drentse punk was tot de komst van Skroetbalg nog nieuw voor mij. Ook in Drenthe bestaan de belangrijke dingen in het rock ‘n’ roll leven uit drank, auto’s en vrouwen, en deze onderwerpen worden dan ook vol vuur bezongen.  De muziekjes gaan, inclusief ien, twee, drei,  vier, uptempo doorhalen a la  Ramones (Geen Toeval), nog een tandje meer full-speed (Rommel Van De Action; ook lekker ouderwets maatschappij kritisch punk qua inhoud), maar ook mid-tempo beukend (Becks) of Danko Jones predikend (Belinda Groen; zal het live ook lekker doen qua mee-blèren).

Dit is in ieder geval zonder twijfel muziek om ook live te beleven; het is gegarandeerd een feestje. Biertje er bij en de tent kan op de kop. Bands als Normaal zijn er groot mee geworden. Trouwens, waar Normaal veel bij bijvoorbeeld Chuck Berry leende, kan veel Skroetbalg materiaal ook best bekend in de oren klinken; Straight Edge in Last Van De Bek en Let There Be Rock in Kortste Eind, om een paar te noemen. Maakt ook allemaal niet uit; het wordt vol enthousiasme en overtuiging gebracht en is erg prettig consumeerbaar. Zelfs de akoestische kampvuur meezing-versie van Geen Toeval onder de noemer Verborgen Bonustrack is een geslaagde zet, en maakt nog een beetje goed dat dit eigenlijk een veel te kort album is. Een klein puntje van kritiek mag er wel zijn, denk ik zo. Als laatste nog een speciale vermelding voor de zeer geslaagde gitaarsolo’s, want die vallen naast het best strakke spel, en de heel erg catchy deuntjes, toch wel echt op. Skroetbalg heb ik reeds live in actie gezien, maar beluistering van dit nieuwe album doet weer verlangen naar meer. De band speelt zo’n beetje door het hele land, dus pak je kans. Volgend jaar hebben ze zelfs hun eigen festival, waar onder andere hun maatjes van Peter Pan Speedrock ook present zijn; mooi initiatief! Ik zal ze vast weer eens ergens meepikken en tot die tijd zal ik me maar tevreden moeten stellen met beluistering thuis. Het opzetten van dit album kan dan wel weer die eerder benoemde behoefte van die live beleving sterk aanwakkeren. Het album is verkrijgbaar als Cd, maar natuurlijk ook op vinyl.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00