Home » Y&T – Hedon (Zwolle) 13-10-2024

Y&T – Hedon (Zwolle) 13-10-2024

door Arjen de Graaf
163 views 5 minuten leestijd

Voor het eerst sinds vijf jaar is het legendarische Y&T eindelijk weer eens in Nederland te bewonderen. Het 50-jarige jubileum van de groep uit California wordt uitgebreid gevierd in ons land want de Nederlandse fans worden verwend met maar liefst vier concerten. En niet zonder reden want alle shows zijn uitverkocht. Aan populariteit heeft Y&T na 50 jaar overduidelijk nog niks ingeboet.

In de jaren 80 leverde de groep met Earthshaker (1981), Black tiger (1982) en Mean streak (1983) een aantal klassieke hardrock albums af die nog steeds tot de verbeelding spreken en de tand des tijds prima hebben doorstaan. Vooral Earthshaker wordt gezien als het definitieve Y&T album. Maar ook het latere werk is op een enkele uitzondering na prima te verteren. Het leuke aan deze tour is dat er van ieder album minstens één nummer wordt gespeeld. Dus ook de albums uit de jaren 90 waar niemand toen geïnteresseerd in was zoals zanger/gitarist Dave Meniketti met een knipoog zegt.

En over Meniketti gesproken, het boegbeeld van Y&T is inmiddels 70 jaar, heeft kanker overwonnen maar lijkt fitter dan ooit en straalt een enorme gedrevenheid uit. Ook zijn karakteristieke stem heeft nog nauwelijks aan kracht verloren. Zijn gitaarspel is eveneens nog steeds fenomenaal. Het is bewonderenswaardig hoe hij twee uur lang alles geeft. Dit heeft ook zijn weerslag op het enthousiasme in de kolkende zaal want de sfeer is fantastisch.

Meniketti is het enig overgebleven (nog levende) bandlid van de originele Y&T bezetting maar qua sound is er eigenlijk niet veel veranderd. De typische Y&T schwung zit er nog steeds in. Gitarist John Nymann speelt alweer ruim 20 jaar bij de band en drummer Mike Vanderhule nam in 2006 het stokje over van originele drummer Leonard Haze. Vanderhule’s stijl heeft veel gelijkenissen met die van Haze die enorm belangrijk was voor de unieke sound van Y&T. Hierdoor blijft alles grotendeels bij het oude.

Zoals gezegd, van ieder album wordt minstens een nummer gespeeld. De setlijst is dan ook om te smullen. Eigenlijk kan het bijna niet beter. En ja, als je het optreden begint met een kraker als Hurricane dan kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Daarna volgt in hoog tempo de ene na de andere klassieker. Rock & roll’s gonna save the world, 25 hours a day, Don’t stop runnin’, Mean streak, ieder nummer is raak en een hoogtepunt op zich. De mannen hebben er overduidelijk plezier in. Nymann staat het hele optreden met een brede grijns op zijn gezicht en heeft veel interactie met het publiek. Het samenspel met Meniketti is geweldig. Twee totaal verschillende gitaristen die elkaar qua stijl en sound perfect aanvullen. Bassist Aaron Leigh voelt zich daarnaast als een vis het water. Maar het is toch echt Meniketti die de show steelt. Hij bestrijkt het hele podium om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken en zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn niet te stuiten. Wat een held.

De meeste artiesten bewaren hun beste en populairste nummers meestal tot het einde van het optreden. Y&T niet, halverwege de show wordt de moeder aller rockballads al ingezet. I believe in you zet Hedon in vuur en vlam. Het maakt niet uit hoe vaak je dit nummer gehoord hebt, het blijft magisch. Ook deze avond. De prachtige opbouw met aan het einde die wonderschone gitaarsolo van Meniketti als climax zorgt ook nu weer voor centimeters kippenvel. De gehele zaal is daarna euforisch. Meniketti krijgt een lang ovationeel applaus. Hij geniet ervan maar het komt hem ook goed uit want hij moet na deze inspanning wel even op adem komen.

Daarna gaat het feest vol gas verder met o.a. Black tiger, Dirty girl en het schitterende Rescue me. Opvallend is dat het commerciëlere Summertime girls ook altijd gespeeld wordt terwijl dit nummer in 1985 nogal gezien werd als een knieval voor de platenmaatschappij om een hit te scoren. En over klassiekers gesproken, in de toegift krijgen we ook het fanatiek meegezongen Forever nog voor de kiezen. Ook dat zorgt weer voor kippenvel. Deze avond maakt duidelijk dat het meeste Y&T materiaal volkomen tijdloos is. De klasse spat er aan alle kanten vanaf. Hopelijk duurt het niet weer vijf jaar voordat Y&T terug is. Na afloop waren de reacties in ieder geval unaniem, dit was het concert van het jaar.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00