Home » Haevn – Wide Awake

Haevn – Wide Awake

door Jordy Weustenraad
157 views 3 minuten leestijd

De naam Haevn zal wellicht niet direct bij iedereen bekend zijn, maar voor liefhebbers van atmosferische soundscapes is hun nieuwe album Wide Awake wederom een lust voor het oor. Het duo, bestaande uit singer-songwriter Marijn van der Meer en filmcomponist Jorrit Kleijnen, timmert sinds 2015 aan de weg en heeft sindsdien een unieke plek veroverd in het muzikale landschap. Dit nieuwste werk vormt de opvolger van hun veelgeprezen debuut Eyes Closed, waarmee ze furore maakten op festivals als Paaspop, Concert at Sea en Appelpop. Zelf had ik de gelegenheid om Haevn live te bewonderen tijdens hun theatertour en was ik diep onder de indruk van hun filmische composities. Sindsdien ben ik een fervent bewonderaar van hun werk.

Het album Wide Awake opent zoals we dat van Haevn mogen verwachten, met een ingetogen pianomelodie die direct een gevoel van verstilling oproept. De kenmerkende dromerige vocalen van Van der Meer en de weelderige strijkers zorgen voor een haast hypnotiserende luisterervaring. Het nummer One Day brengt, net als op het debuutalbum, subtiele pop-rockinvloeden met zich mee. De gitaarpartijen, in combinatie met verfijnde elektronische accenten, verrijken het auditieve landschap en onderstrepen de combinatie tussen popmuziek en filmische elementen waar Haevn zo sterk in is.

Een ander hoogtepunt is het betoverende Till The Morning. Een atmosferische parel waarin de stem van Marijn prachtig samenvloeit met die van gastvocaliste Lily Meola. Hoewel het nummer op het eerste gehoor minimalistisch oogt, ontvouwt zich een rijk palet aan subtiele geluiden in de achtergrond. Great Mother is eveneens bijzonder door de toevoeging van de zang van de Zuid-Afrikaanse Neco Novellas, waardoor het album ook een Xhosa-tekst bevat en niet volledig Engelstalig is. Dit verleent de plaat een extra culturele dimensie.

De interlude Ma Mère et Moi fungeert als een moment van diepe introspectie, een hypnotiserende overgang naar het intrigerende Hold On To Your Love. Dit nummer blinkt uit door zijn emotionele lading en poëtische teksten en laat de loepzuivere hoge noten van Van der Meer volledig tot hun recht komen. De climax van dit nummer is ronduit indrukwekkend wanneer de instrumenten in harmonie samensmelten. Het album sluit af met Beginners, een slotstuk dat op magistrale wijze wordt gedragen door een delicate pianopartij van Kleijnen, aangevuld met verstilde strijkers die uiteindelijk uitmonden in een extatisch moment van stilte. De schoonheid van dit nummer ligt in de serene opbouw en de onverwachte, bijna meditatieve afsluiting.

Hoewel dit album misschien wat te ingetogen is voor de gemiddelde Rockportaal-lezer, heeft Haevn opnieuw een fascinerende plaat afgeleverd, rijk aan inventieve composities en verrassende muzikale wendingen. Waar hun debuut Eyes Closed meer dynamiek kende, kiest het duo op Wide Awake voor een ingetogen en verfijnde aanpak, die qua sfeer en stijl een stap verder gaat. Desalniettemin blijft de muzikale kwaliteit onmiskenbaar van begin tot eind aanwezig. Het enige nadeel is dat het album, met een speelduur van 28 minuten en slechts acht nummers, te kort lijkt en de luisteraar met een gevoel van onvervuld verlangen achterlaat.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00