Home » Kevin Ayers – All This Crazy Gift Of Time: The Recordings 1969 – 1973

Kevin Ayers – All This Crazy Gift Of Time: The Recordings 1969 – 1973

door Xander Pas
111 views 4 minuten leestijd

Kevin Ayers was een van de belangrijkste figuren in de Canterbury scene. De Canterbury scene was een muziekstroming uit Canterbury, Kent in Engeland die halverwege de jaren 60 begon met een band genaamd The Wilde Flowers. Ayers was een van de leden in deze band, later vormde hij samen met mede-Wilde Flowers lid Robert Wyatt, een inmiddels erg bekende en invloedrijke jazz-rockband, Soft Machine. Na het debuut van de band begon Kevin aan zijn solo carrière.

Zoals de titel All This Crazy Gift Of Time: The Recordings 1969 – 1973 al doet vermoeden, bevat deze box set alle, nog bestaande, opnames die Kevin Ayers gedurende deze periode maakte. Zijn solo debuut, Joy Of A Toy, verscheen in 1969 op het sub-label Harvest van EMI.

Eerder dit jaar bracht Esoteric Recordings al een mooie remaster van dit album uit. Deze remaster was gemixt met de originele mastertapes. Ik koop zelden remasters en als ik die wel koop is het de eis dat een opname die op tape is gedaan ook weer van deze tape geremastered wordt. Gelukkig is dat met nagenoeg ieder nummer in deze box set het geval. Over het algemeen zijn de remasters in opdracht van Cherry Red en Esoteric Recordings een mooi alternatief op de originele persingen.

Laten we beginnen met de vier studio albums in de box set. Joy Of A Toy, Shooting At The Moon, Whatevershebringswesing en Bananamour zijn de vier albums die Ayers tussen 1969 en 1973 op het Harvest label uitbracht voordat hij overstapte naar Island Records. De nieuwe remaster van Joy Of A Toy is vergelijkbaar met de remaster die Esoteric Recordings eerder dit jaar uitbracht (niet zo gek natuurlijk), maar wel minder dynamisch.

Is deze box set een verbetering op de 2004 remasters van Harvest en / of de BGO remasters uit de jaren 90? Jazeker, al zijn het geen drastische verschillen. De BGO remasters zijn volgens mij iets dynamischer en de Harvest remasters lijken rond dezelfde DR nummers te zitten. Wel klinkt Kevin’s stem iets voller en op de voorgrond. Vergeleken met de originele LPs en zelfs reissues op onder andere het Harvest Heritage label, zou ik niet zeggen dat dit echt een verbetering is. De bonus tracks op de studio albums zijn, op enkele uitzonderingen na, anders dan de bonus track op de eerder uitgebrachte CDs.

Waar mijn interesse bij dit soort box sets ligt, zijn niet de zoveelste nieuwe remasters van deze albums, maar de bonus tracks en dan met name het materiaal wat nog niet eerder is uitgebracht. Een deel van de BBC Sessions en live opnames zijn al eerder uitgebracht. Wat opvalt is dat het concert dat in januari 1972 werd opgenomen en werd uitgebracht als Too Old To Die Young is aangevuld met nummers die niet op de eerdere release stonden en dat de track order nu wel overeen komt met het originele concert. Tevens zijn de eerder weggelaten aankondigingen van Bob Harris hier wel aanwezig. De nummers met Bridget St. John zijn een genot voor het oor, ondanks dat deze niet van de originele tapes afkomstig lijken te zijn. Als verzamelaar van de Peel Sessions geniet ik altijd weer van de opnames die er van deze sessies zijn.

Alle BBC Sessions uit 1970 – 1973 die niet verloren zijn gegaan, zijn op deze box set aanwezig. Als Doctor Who fan weet ik maar al te goed hoe laks de BBC soms met opnames om gaat en het is een wonder dat er opnames op deze set staan die niet eerder zijn uitgebracht. Onder andere een John Peel concert uit 1970 en als kers op de taart een concert wat in Mei 1973 plaatsvond. Naast 9 CDs bomvol fantastische albums en bonus tracks, bevat de box set een Blu-Ray. Deze Blu-Ray bevat niet eerder uitgebrachte Live opnames voor onder andere de BBC.

Deze box set is weer een release om van te smullen. Kevins muziek is tijdloos en heeft na 50+ jaar zijn charme niet verloren. Hoewel de nieuwe remasters niet perfect zijn, zijn dit mijn nieuwe favorieten CD versies. Zelfs als je al deze albums al op CD hebt, is het de moeite waard om deze box aan te schaffen voor het fantastische bonus materiaal, de Blu-Ray en een prachtig boekwerk. Voor de Kevin Ayers en Canterbury Scene liefhebbers een essentiële aankoop.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00