Home » Folkspecial: Phantasium

Folkspecial: Phantasium

door Ron Schoonwater
237 views 6 minuten leestijd

Phantasium is het binnenevenement van stille krachten Monique en Ruud, ook bekend van Maed & More. In februari (24- 25 – 26) staat het beursgebouw in Eindhoven drie dagen lang in het teken van folk, middeleeuwse en Gothic muziek. Dit jaar is er extra aandacht voor Steampunk. Muziekliefhebbers worden dit jaar op hun wenken bediend met o.a. Rosa Crvx, Daemonia Nymphe, Rapalje, Hekate en The Violet Tribe. Ook de markt heeft dit jaar weer een extra boost gekregen, net als ander entertainment. Kortom, Phantasium lijkt groter dan ooit. Tijd voor Ruud en Monique om wat antwoorden te geven:
Het vierde jaar Phantasium, wat is jullie de afgelopen jaren het meest bijgebleven?
Dat bands als Rapalje en Magion vragen of ze terug mogen komen. Dat Qntal/Estampie spontaan aanbied dat als wij ze weer willen boeken dat we alleen maar even contact op hoeven te nemen. Dat bands je wel honderd keer bedanken dat ze mochten komen.De vele bezoekers die jou na het evenement aanspreken omdat ze het zo leuk hebben gehad en de vele blije gezichten op het evenement zelf, omdat men het naar de zin heeft.
Hebben jullie ooit wel eens gedacht, dit moeten we niet meer doen? Wat heeft de doorslag gegeven om toch door te gaan?
Jawel. Twee jaar geleden. De doorslag om toch door te gaan was het feit dat ons van verschillende kanten is gezegd dat wij iets moois hebben neergezet.
Waarom zou iedereen naar Phantasium 2012 moeten komen?
Omdat het nog leuker/beter is dan 2011? We hebben deze keer een nog waanzinniger muziekprogramma, met zelfs Rosa Crux in concert op de vrijdag en een ruim anderhalf uur durend concert van Deamonia Nymphe op de zaterdag. De markt heeft vele nieuwe standhouders getrokken en we hebben nog leuker entertainment. We hebben weer een kunstexpositie, een hele nieuwe schrijfster en de aller-jongste schrijver van Nederland die op Phantasium voor het eerst hun boeken uit zullen brengen.
Waarom zijn jullie überhaupt begonnen met het organiseren van Phantasium?
Omdat een andere organisatie zou stoppen met het organiseren van hun beurs en er dan geen binnenevenement meer zou zijn.
En waarom gekozen voor de naam Phantasium?
-ium is een romeinse uitgang wat een plaats aanduid. Denk hierbij aan een solarium of rosarium. Phanta doelt natuurlijk op fantasie. Binnen dit criterium(ha, ha) valt ook de middeleeuwen en een groot aantal stromingen binnen de Gothic voelen zich hiertoe aangetrokken. Phantasium is dus de plaats waar het allemaal samen komt.
Het lijkt erop dat de fantasy/ folk/ middeleeuwse beurzen in aantal flink gegroeid zijn de laatste jaren. Is er volgens jullie geen overkill ontstaan? Waarom wel/ niet?
Er is zeker een overkill ontstaan, in ieder geval voor de buitenevenementen en helaas zijn er een aantal organisatoren geweest die geen of nauwelijks binding hebben met de doelgroep, waardoor de vaste bezoekers toch afgehaakt zijn. Wij hopen echter dat de mensen die van ons ‘wereldje’ houden, hun weg naar Phantasium zullen vinden. Wij zullen er in ieder geval ons uiterste best voor doen om de liefhebber een weekend vol vermaak aan te bieden.
Wat maakt Phantasium anders dan al die andere beurzen/ festivals? Of kun je dat zo niet stellen?
Hier moet je even een onderscheid maken tussen de binnen- en buitenevenementen. Ik tel dan twee binnenevenementen van enige naam, waarvan wij er 1 zijn. Vanuit dat standpunt durf ik te zeggen dat Phantasium de bezoeker meer te bieden heeft. Zeker qua muziek programmering, entertainment en aankleding.
Het lijkt erop dat bij jullie muziek een grote rol speelt in het programma. Waarom is dit zo belangrijk?
Omdat wij geen markt of beurs willen organiseren, maar een compleet evenement en daar hoort muziek bij. Veel en goede muziek, vertier voor iedereen.
Aan de andere kant lijkt er minder ruimte voor re-enactment/ ander entertainment of worden we in februari nog verrast en waarmee dan?
Het eerste jaar hadden wij middeleeuwen als hoofdthema. Vandaar dat twee verenigingen de eerste aanblik verzorgden met een heus kampement. Het tweede jaar is inderdaad de aandacht verlegd, maar vorig jaar is de entree verzorgd door ‘Kennis der Fechtens’, een school in middeleeuwse krijgskunst uit Tilburg. Hier konden de bezoekers een demonstratie zien en zelfs een workshop volgen en ook dit jaar zal Kennis der Fechtens er weer zijn. Hoezo minder aandacht voor re-enactment??
De hele middeleeuwse/ folk scene lijkt zich te ontwikkelen tot één grote familie. In welke zin passen jullie in die familie?
Wij passen binnen de ‘familie’, omdat wij de gezelligste plaats aanbieden in koude tijden waar de ‘familie’ bijeen kan komen.
Het organiseren van zo’n grootschalige beurs vraagt meer dan veel mensen denken, kunnen jullie – in het kort – aangeven hoe lang jullie er mee bezig zijn om Phantasium te organiseren en wat er globaal allemaal bij komt kijken?
Hier is geen kort antwoord op mogelijk. Als wij alle uren in een gewone werkweek zouden kunnen stoppen en al het werk achter elkaar konden regelen, dan zou het een maand of 4 zijn. Zo werkt het echter niet. De eerste stappen naar een volgend evenement worden al vaak een week nadat Phantasium is afgelopen, gemaakt.
Wat er bij komt kijken? Het huren van het gebouw en alle gesprekken die daarbij horen. Het zoeken en boeken van bands en entertainment. Het promoten van Phantasium bij niet alleen de potentiële bezoekers, maar ook bij standhouders. De administratie die daar uit voortkomt. Het verzinnen en maken of restaureren van onze fotohoeken. De vele mails bekijken en beantwoorden. Vrijwilligers regelen. Het maken van een (door de brandweer goed te keuren) grondplan, die ieder jaar wijzigt en zo zijn er nog veel meer grote en kleine klussen, zoals het huren van de kramen, de aanleg van electra, podium met licht en geluid en ga zo maar door.
Wat is jullie grootste drijfveer om door te blijven gaan?
De vele mensen die ons achteraf aanspreken dat ze het zo gezellig hebben gehad.
Als het gaat om Phantasium, wat is dan jullie grootste droom?
Dat het zo vol is dat er geen bezoeker op een verantwoordelijk manier meer bij kan.
Waarom is het Beursgebouw in Eindhoven de locatie geworden?
Twee redenen. Ten eerste de unieke ligging. Op twee minuten loop afstand is het trein- en busstation en er zijn zo’n 2500 parkeerplaatsen in de directe omgeving en ten tweede omdat er hier in het Zuiden des Lands weinig tot niets te doen is voor de liefhebber.
Iets wat je altijd wilde zeggen, maar nooit hebt kunnen zeggen:
Wij zouden graag alle bands, standhouders, vrijwilligers en bezoekers enorm willen bedanken voor hun medewerking, c.q aanwezigheid, want zonder hen kunnen wij geen feestje bouwen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00