Home » TV Smith – Land Of The Overdose

TV Smith – Land Of The Overdose

door Filip van der Linden
213 views 4 minuten leestijd

Chemnitz was enkele weken geleden niet uit het nieuws. Asielzoekers zouden er een Duitser vermoord hebben en dat leidde tot betogingen en tegenbetogingen van uiterst rechts en links. De band die het Wird Sind Mehr-concert (wij zijn met meer) in Chemnitz in gang zette: Die Toten Hosen, één van de oudste punkbands van Duitsland. Het is verbazend dat op zulke momenten het nog steeds de ‘oude’ punkers zijn die van zich laten horen. Politiek heeft sinds de jaren ’80 de pop en rock vaarwel gezegd en zelfs de nieuwe generatie punkbands lijken maar weinig voeling te hebben met de maatschappij en zijn problemen. Voor hun lyrics raken ze vaak niet veel verder dan hun eigen navel of een al dan niet gebroken hart.
 
Een lange inleiding voor het nieuwe  album van het prototype van de oude punker: TV Smith. In de jaren ’70 van vorige eeuw stond hij met zijn band The Adverts mee aan de wieg van de Britse punk, samen met The Clash, de Sex Pistols en The Damned. Vandaag is hij veel minder bekend, maar zijn solowerk baadt nog steeds in dezelfde sfeer: scherpe maatschappijkritiek, wel niet langer verpakt in potige, schreeuwerige punk. Op eerder solowerk ging TV Smith al in de richting van de singer-songwriter en dat doet hij hier opnieuw op Land Of The Overdose waarop hij zingt en gitaar en bas speelt. De synths en drums toverde hij eigenhandig uit zijn laptop. Live doet hij het overigens solo met enkel zijn favoriete, tot op de draad versleten gitaar en zonder laptop. Van het ene concert naar het volgende reist hij het liefst per trein (op het vliegtuig weet je maar nooit hoe ze je gitaar zullen behandelen, en de trein is beter voor het milieu, …). Niet enkel het vermanende vingertje dus, ‘he walks the talk’.
 
Hij hekelde eerder al de politiek en de wetenschap. Met name de vaak vergeten bijwerkingen van de medische en industriële vooruitgang (klonen, transplantaties, werkloosheid door overmatig automatiseren,  …), de overconsumptie in het Westen, het polariseren in de lokale en de wereldpolitiek, de woekerwinsten van de banken, over hoe armoede van de ene generatie op de volgende doorgegeven wordt, … Geen muzikant die kritischer naar de wereld kijkt dan TV Smith. Het leverde hem reeds de vriendschap op van generatiegenoten als Tom Robinson en de UK Subs en van Die Toten Hosen. Die laatsten fungeerden als begeleidingsband toen Smith zijn bekendste nummers opnieuw inspeelde voor een best of-album. Toten Hosen-drummer Vom springt voorts geregeld mee op het podium om de Brit te begeleiden als hij in Duitsland optreedt. Het mag dan ook niet verwonderen dat Land Of The Overdose uitkomt op Jochens Kleine Plattenfirma, het label van Die Toten Hosen.
 
De leeftijd en het vele optreden hebben diepe sporen gelaten op de stem van TV Smith, maar zelfs zijn soms maar gefluisterde recente teksten zouden verplichte kost moeten zijn voor elke band die zichzelf het label punk opspeldt. Het mag overigens verwonderen dat deze Brit niet vaker de inspiratie is voor een cover. Alleen al op zijn nieuwe album staan twaalf klassiekers in wording. Het enige positieve aan de toestand van de Westerse maatschappij is dat TV Smith er eindeloos veel inspiratie in vindt voor zijn muziek. Titelsong Land Of The Overdose hekelt de overconsumptie (consumptie als levensdoel) en de algemene afkeer van wereldproblemen bij het brede publiek komt boven water op het cynische File It Under Not My Problem. Het uitzichtloze bestaan van armen en van de werkende onderklasse krijgt een gezicht op No Hope Street. Op Satellites hekelt hij hoe de wetenschap voor telkens nieuwe problemen zorgt ipv er op te lossen.
 
Sunny Side Up en Keys To The World klinken verdacht vrolijk, maar met het tekstvel erbij wordt het toch nog bittere ernst. TV Smith is zoals op zijn vorige albums hard voor zijn medemens en voor de maatschappij. Toch zet hij in elke track de deur op een kier voor een oplossing en kruidt hij zijn muziek met zwarte en andere humor.
 
TV Smith hoort thuis in het rijtje van belangrijke, kritische songsmeden als Bob Dylan, Peter Gabriel, Tom Robinson, Joan Baez en Bruce Springsteen. Wie deze bejaarde punk live aan het werk wil zien, kan op zaterdag 10 november terecht op het Breaking Barriers-festival in Leuven (België).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00