Home » A La Carte – Born To Entertain

A La Carte – Born To Entertain

door Filip van der Linden
358 views 2 minuten leestijd

Bij de release van Tasteless Tastings en Soup Dejour had de Amerikaanse deathmetalband A La Carte zelfs nog geen naam voor het subgenre dat ze zelf de wereld in geslingerd hebben, maar met hun nieuwe album Born To Entertain is het duidelijk: dit is culinary death metal. Muzikale topgastronomie met een wrange nasmaak.

Sinds Soup Dejour is de band van een duo met twee chefs uitgebreid met maître d’hôtel Aaron. Die vocale aanwinst duwt A La Carte naar een hoger niveau, al ontbreken ook nu nog steeds een tweede gitarist en een bassist. Maar in vergelijking met Soup Dejour is Born To Entertain een gigantische stap vooruit. Dat het trio intussen een vaste waarde is in het lokale clubcircuit in Ohio zal daar vast ook wel toe bijgedragen hebben. Producer Ryan Wechta mag deze band al voor de derde keer helpen en deze keer lijkt zij een grotere invloed te hebben op de sound dan op de vorige releases.

We krijgen op dit nieuwe album een leuke mix van brutal en fast deathmetal met een vleugje grind en slam. Je hoort dat deze Amerikaanse band ook zijn Europese klassiekers kent en eert, maar voor de ene cover op het album kozen ze dan toch voor Choice Cuts van de Amerikaanse band Impaled.

De songtitels en de lyrics over voedsel in al zijn lugubere vormen zijn opnieuw grotesk in hun mix van humor en gore (Chamber Pot Pie, Ashtray Souffle, Bulimic Beetle Bile Buillion, …). In vergelijking met Soup Dejour zit er minder meaty thrash in de tracks van Born To Entertain en meer invloeden en stijlkenmerken van grind. Wel krijgen de gitaarsolo’s vaak meer tijd en ruimte. Af en toe klinkt het over-the-top en net zo vaak heb je zin om de luchtgitaar boven te halen of een eind mee te brullen.

De beste track is ook de single van het album: Coffin Cake. Andere knallers op Born To Entertain zijn Terrormisu en Gluttonus Maximus. En de intro van Maxi Pad Thai is subliem.

A La Carte zet met dit album een bord met lekkere kots voor je klaar. Traag gegaard, met passie bereid en volgens het recept van grootmoeder, maar enkel voor wie een sterke maag heeft. Het wordt stilaan tijd dat deze pioniers van de culinary deathmetal naar Europa komen voor een clubtour.

Kijk ook eens naar