Home » Attila – Triad

Attila – Triad

door Eric van den Bosch
476 views 3 minuten leestijd

Attila - Triad coverIn 2018 werd al Weapons Of Extermination 1985-1989 uitgebracht, een liefdevol opgepoetste rerelease van twee EP’s van de eighties powermetalband Attila uit Amersfoort. Kort geleden ontving ik ook de rerelease van Triad, wat destijds hun full-length debuut was.
Naast het originele album uit 1989 zijn er zes bonustracks op het album te vinden, liveopnamen van het soundboard. Alle tracks zijn opnieuw gemasterd en dat hoor je. Muzikaal is echt jaren tachtig, maar het geluid is warm en vol en dat ontbrak er in die jaren nog wel eens aan.
Het album begint met de uit zes delen bestaande track Myth Of The Ancient, destijds de helft van het album. In vergelijking met het materiaal op Weapons of Extermination 1985-1989 is het allemaal een stuk strakker. Bassist Arjan Michels was duidelijk een fan van Iron Maiden’s Steve Harris (wie was dat toen niet?) en dat bepaalt heel wat van de composities. Luister maar eens naar Myth Of The Ancient, bijvoorbeeld in het deel Lost Continent. Maar goed, fan zijn is één ding, Michels, gitarist Herbie Vandeloo en drummer Ton Holtewes slaagden erin die Maiden-invloeden te verwerken in goede en ook buitengewoon strak uitgevoerde songs. In die dagen waren er heel wat Maiden-adepten, waarvan de meesten die horde bij lange na niet haalden.
De invloed van de New Wave Of British Heavy Metal is overduidelijk. Logisch, dat was destijds toch echt dé stroming. Attila slaagde erin op te vallen ten opzichte van genregenoten omdat ze opvallend strakke uitvoeringen te berde brachten en daarnaast ook nog eens met serieus maatschappijkritische teksten kwamen. Bovendien hoor je op dit album dat Attila al veel meer de eigen vorm gevonden had. Opmerkelijk is dat de bonustrack die destijds op de cd was toegevoegd hier is weggelaten. Wellicht heeft dat met de speelduur te maken, want de cd klokt met livetracks op niet minder dan 75 minuten.
Het is opvallend hoe de heren het geluid weten te vullen met één gitaar, één basgitaar en één drumstel. Zelfs tijdens Herbie Vandeloo’s gitaarsolo’s (en daar zijn er veel van) weten Michels en Holtewes het geluid erachter makkelijk op te vullen. Ook op de liveopnamen is het volle kracht vooruit, met weer dat strakke geluid. Veel van de bands uit die tijd zijn heden ten dage alleen nog als nostalgie te beluisteren. Bij Attila hoor je nog steeds de kwaliteit en die worden op deze rerelease nog eens extra benadrukt.
Moshover Records heeft er ook deze keer weer buitengewoon veel aandacht aan besteed. Niet alleen het geluid, maar ook vormgeving en informatie (inclusief teksten in een fraai boekje) zijn dik voor elkaar. Classic rock en metal hebben het tegenwoordig zwaar en dan is het fijn om te zien dat er nog echte liefhebbers zijn die hun stinkende best doen om mooie releases uit te brengen.
Triad is verkrijgbaar bij de betere platenwinkel of rechtstreeks bij Moshover Records. Onderstaande video is uit 1989, maar is wel representatief.

Attila op Facebook
Moshover Records op Facebook (email)

Kijk ook eens naar