In Zweden zijn jullie een heel stuk populairder. Hoe moeten we ons dat voorstellen? “We hebben in Zweden het record op onze naam taan als grootste publiekstrekker op de 4 Sound Stage, we spelen daar op alle rock- en metalfestivals, Sabaton Open Air en Sweden Rock, en als we een album uitbrengen staat dat gegarandeerd in de top tien. Het is allemaal begonnen toen onze song Time And Again van ons debuut Eleven Shades Of Black opgepikt werd door de populaire tv-show Survivor. Vanaf toen is het, op een paar kleine haperingen na, eigenlijk niet meer stilgevallen. Intussen zijn we ook in Duitsland best wel populair.”
Jullie nieuwe album Bitter is sinds kort uit en wordt vaak aangeduid als donkerder en agressiever. Ervaar je dat zelf ook? “Het is niet zo dat we met die gedachte de studio zijn ingetrokken, maar dat is inderdaad hoe de meeste fans Bitter ervaren: brutaler, zwaarder en harder, maar met nog steeds veel aandacht voor de melodie. Zelf horen wij vooral hoe we als band gegroeid zijn sinds het vorige album, Defcon Zero. Bitter is inmiddels ons vijfde studio-album.”
Je geeft ook aan dat er op Bitter meer politiek in de teksten zit. “Dat klopt, al hou ik het wel graag nogal abstract. Ik ga niemand vertellen wat ze moeten doen of laten of hoe ze moeten denken of stemmen. Ik roep vooral mensen op om wat vriendelijker te zijn voor elkaar, want je ziet overal kilte, woede en harteloosheid. Dat is zowat de algemene gedachte achter de teksten op Bitter. Maar de teksten blijven toch wel mijn eigen kleine observaties. En we blijven trouw aan onze working class-roots. Ik ga niet plots over klimaatproblemen beginnen schrijven omdat een meisje als Greta Thunberg in het nieuws komt, ook bij jullie in Nederland en België, naar ik hoor. Waarbij ik niet uitsluit dat ik voor een volgend album die problematiek niet zal aankaarten. Dat zien we later dan wel weer.”