Home » De terugblik van Ron Schoonwater (2024)

De terugblik van Ron Schoonwater (2024)

door Ron Schoonwater
177 views 8 minuten leestijd

Afgelopen jaar is om meerdere redenen een bijzonder jaar. Een van de belangrijkste reden is onze verhuizing naar een nieuwe stek. Van onze mooie Ooijpolder bij Nijmegen zijn we richting een andere hotspot vertrokken, het sfeervolle historische vestingstadje Megen in Noord-Brabant. De verhuizing maar ook de voorbereidingen en het vinden van het juiste huis waren een zeer intensief traject. Zo zijn we in meerdere mooie vesting- en historische stadjes geweest om onze nieuwe thuis te vinden. Even dachten we een huis gekocht te hebben maar bleek tijdens de bouwkundige inspectie dat dit huis het toch niet werd.

Verder zijn er op andere vlakken ook de nodige rimpelingen geweest waardoor muziek niet altijd op 1 stond. Het maakt dat afgelopen jaar de aandacht voor muziek anders was dan anders. Toch heb ik nog steeds veel goede platen gehoord en gerecenseerd. Helaas heb ik ook veel platen eigenlijk te weinig kans kunnen geven die anders waarschijnlijk gehonoreerd zouden worden met een plek in mijn lijst der lijsten van 2024. Ook heb ik om dezelfde redenen optredens gemist van Sleep Token en Wheel. Bovendien zorgt de verhuizing ervoor dat de kleine maar fijne optredens in Merleyn in Nijmegen niet snel meer op mijn lijst staan. Concessies doen heet dat 😉

Op naar een mooi en gezond 2025 maar eerst laat ik jullie nog een keer genieten van een lijst met mooie muziek van 2024.

VOLA is mijn band van het jaar. Waar TesseracT begin 2024 live mocht openen als mijn grote favoriet van 2023 sloot VOLA het live seizoen dit jaar af met een prima optreden. De plaat mag er overigens ook zijn. Chelsea Wolfe keerde met haar plaat dit jaar terug naar de duisternis. Uitstekende nummers werden helaas afgewisseld met wat standaard nummers. Daarom helaas geen aparte vermelding voor haar. Daarnaast kwamen bands als The Cure, Jerry Cantrell en Godflesh ook met prima platen dit jaar. Toch maar niet opgenomen in mijn lijst. Ik ga er vanuit dat iedereen die bands inmiddels wel kent en waardeert.

Klik op de titel voor de hele recensie.

In de categorie mooi & rustig(er):
Diary Of Dreams – Under a timeless spell
De muziek is opnieuw gearrangeerd door Conrad Oleak en de samenwerking met de stem van Adrian en het klassieke gezelschap levert fantastisch mooie muziek op. De basis van de nummers blijft fier overeind maar de klassieke instrumenten als strijkers en piano geven de nummers een extra dimensie.

Kati Rán – SÁLA
Multi-instrumentalist, zangeres en producer Kati Rán heeft een grote groep muzikale vrienden gevonden om deze plaat te voorzien van de juiste kleur. Het resultaat is verbluffend mooi. De Noord-Europese darkfolk sfeer wordt prima gevangen in elf pakkende nummers. De uitstekende kwaliteit is hoorbaar in rustige en melancholische nummers als Kólga, Himinglæva, Hrönn en UNNR. Maar ook in de stevig mee te zingen of schreeuwen nummer Segið Mér klinkt Kati Rán uitstekend.

Mediavolo – Away Within
Alles klopt gewoon. Komt mede omdat de band niet op zoek is naar dat ene hitje maar dat er gekozen wordt voor kwaliteit. Heerlijk genieten van fantastisch mooie muziek.

Ook leuk:
Nordein – Bergart

Nieuw en de moeite waard:
ENMY – ENMY
Met The Ledge opent EMNY werkelijk subliem. Het nummer houdt het midden tussen de heftige stukken van Architects en het melodieuze van Linkin Park. Bij vlagen klinkt de band erg poppy, zoals op Silver Bullet en een deel van On the Edge, maar het klinkt zo verdomd lekker dat het de band vergeven wordt. Voor moderne rockliefhebbers hierbij de waarschuwing; this is the next big thing! Wees er dus op tijd bij.

Hand Of Juno – Psychotic Banana
De band weet melodieuze industrial metal symbiotisch te versmelten met darkwave en electro. Zangeres Melissa Bruscchi zingt over het algemeen zuiver en to the point. Psychotic Banana is een ijzersterk debuut die voor fans van harde (industrial, electro en metal) muziek zeker de moeite waard is. Gaan luisteren dus…

Ook leuk:
Beyond Unbroken – Destruction
Fight The Fade – Isolationist

Postrock:
The Lumberjack Feedback – The Stronghold
Here comes the groove!!! Krachtige en felle postrock plaat van deze Fransen. De instrumentale rockplaat valt op door de gedrevenheid. Alles valt lekker op zijn plaats. De productie zorgt ervoor dat er alle ruimte is om te vlammen.

BANTAR – This Heat Is Exhausting
This Heat Is Exhausting is een interessante luister trip geworden. Het spel is uitstekend op elkaar afgestemd. Bovendien beheersen alle drie de heren hun instrument(en) uitstekend. De goed geschreven nummers worden daardoor tot een goed geheel gebracht. De sfeer is dromerig, zweverig maar ook enigszins dreigend en beklemmend. Het rockt, het schuurt en het is regelmatig hypnotisch.

AOR:
FM – Old Habits Die Hard
Melodie is de basis achter Old Habits Die Hard. Het swingt en het enthousiasme van de band is prima gevangen door de uitstekende productie. Natuurlijk zijn de typische ballads niet vergeten. Dat past perfect bij het plaatje. FM laat horen dat veertig jaar vakmanschap uit kan monden in een dijk van een plaat vol met heerlijke melodieuze rock.

Find Me – Nightbound
Het belangrijkste aspect bij AOR/ hardrock bands is een zanger met een uitstekende strot. Met Robbie LaBlanc heeft Find Me een dijk van een zanger in huis. Zijn aangename stem is naast melodieus ook een absolute powerhouse.

Industrial rock:
Void Chapter – humAnIty (Deluxe)
humAnIty is een krachtige cinematische industrial rockplaat. Centrale thema is de ontwikkeling van artificial intelligence. De plaat zit vol met flink wat afwisseling die gezamenlijk toch tot een sfeer leiden. Dat is de grootste kunst op humAnIty. De muziek is behoorlijk divers, kent veel breaks maar blijft bij elkaar toch een geheel. Bovendien is het smaakvol en met veel kwaliteit gedaan. Top album.

Darkwave:
Clan of Xymox – Exodus
De inspiratie van de huidige tijd haalt (weer) het beste in de band naar boven. Het is een statement dat darkwave perfect past bij de sfeer van vandaag. Het is kritisch en beschouwend maar ook aangenaam. Een perfecte soundtrack om te dromen over betere tijden of juist melancholisch te worden over de staat van deze wereld. Met Exodus bevestigd Clan of Xymox hun status binnen de scene. Sterker nog, Exodus blijkt na meerdere luisterbeurten een van hun beste platen.

The March Violets – Crocodile Promises
Met hun meer dan veertigjarige bestaan verwacht je niet dat Crocodile Promises pas hun derde studioalbum is. Compleet met nieuwe nummers weten Rosie Garland (zang), Tom Ashton (gitaar) en Mat Thorpe (bas/ zang) te verrassen met kwaliteit en enthousiasme. Dat laatste klinkt misschien vreemd als de muziek te omschrijven is als jaren tachtig wave, Gothic rock en postpunk maar toch is het zo.

Progressief:
Weather Systems – Ocean Without A Shore
De progressieve (hard)rock zit vernuftig in elkaar. Emotionele nummers die uitstekend opgebouwd zijn. De bandnaam is een verwijzing naar wat Daniel – terecht – de beste Anathema plaat vind. Daarmee is het ook direct duidelijk in welke richting de muziek van Weather Systems zit.

Frost* – Life In The Wires
Technische hoogstandjes worden alleen gebruikt als het past binnen het nummer. Het enthousiasme die de vier muzikanten hebben voor het realiseren van dit dubbelalbum is in alles terug te horen. Life In The Wires is dan ook met recht een plaat om erg trots op te zijn. Een van de progrock pareltjes van 2024.

Leprous – Melodies of Atonement
De muzikanten worden op Melodies of Atonement veel minder uitgedaagd door heftige erupties maar mogen zich juist bewijzen in rustige light jazz. Het moet gezegd dat Leprous zich uitstekend weet te redden. Kwalitatief gezien valt er dan ook weinig op af te dingen. De band zit duidelijk uitstekend in haar vel.

Ook leuk:
Neal Morse & The Resonance – No Hill For A Climber
Wheel – Charismatic Leaders
Klone – The Unseen

It’s only rock ’n roll but I like it:
Erronaut – The Space Inbetween
Heerlijke groove. Mooi opgebouwde nummers. Zwaar aangezet gitaarwerk met passende solo’s. Furieus drumwerk. Pompend baswerk. Daaroverheen een zanger die de juiste ruige strot heeft. The Space Inbetween is een uitstekend debuut.

The Southern River Band – D.I.Y.
Deze Australiërs weten alles wat (hard)rock uit hun land zo interessant maakt te mixen tot een heerlijke plaat. Relaxte blues gemixt met gitaar gedreven hardrock en dat alles verpakt in heerlijk toegankelijke melodieën.

Starcrazy – Starcrazy
Het uit Sydney afkomstige Starcrazy weet indruk te maken met hun glamrock/ power rock full length debuut. Uitstekend geschreven nummers. Kwalitatief hoogstaande uitvoering die wordt geholpen door een prima mix en productie. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat Starcrazy ver boven de middelmaat uitkomt.

Mooch – Visions
Visions is een heerlijke door de jaren zeventig beïnvloede plaat. Blues, rock, soul maar ook de donkere kant van een band als the Doors komen voorbij. Prima uitgevoerd en aangevuld met een prima hedendaagse productie. Mooch is een van die bands die de sound van vroeger goed weet om te zetten naar de muziek van vandaag. Het zweeft, het schuurt en klinkt soms psychedelisch.

STAHV – Sentiens Eklektikos
De mix tussen psychedelische keyboard pop en jaren zeventig disco rock met een grote rol voor de saxofoon pakt lekker uit. Sentiens Eklektikos is als eclectisch als de naam al aangeeft. Wel kent het een aantal vaste elementen die zorgen voor herkenbaarheid.

Kort maar krachtig (EP en mini-album):
Rome – World In Flames + 10 Years – Inner Darkness EP

Live:
VOLA – Effenaar (Eindhoven)
TesseracT + Unprocessed – TivoliVredenburg (Utrecht)
††† (Crosses) – TivoliVredenburg (Utrecht)
The Southern River Band, Ty Segall, Declan McKenna. dEUS, DEADLETTER, Yard Act en Psychedelic Porn Crumpets (DTRH – Groene Heuvels)
Soen – Doornroosje (Nijmegen)

Kijk ook eens naar