Face Your Underground is dit jaar aan de 21ste editie toe. Het is een dubbele CD geworden met opnieuw het beste wat de Belgische metalscene te bieden heeft. Zonder de viruscrisis zou je die sampler gewoon gratis kunnen meenemen in metalkroegen en op festivals. Nu kan je hem opgestuurd krijgen tegen een kleine vergoeding. De mensen achter Face Your Underground zijn Filip van RottenToTheCore en Andy. Met Filip deden we een leuk interview.
Hoe ben je in 2003 begonnen aan de eerste FYU?
Filip RTTC: Die eerste editie uit 2003 was de enige CD-R-editie. Ik doe al jaren “band services” als support en probeer zo wat coole nicheproducten te vinden die bands zelf niet kunnen of waar ik via schaalvoordelen of door dingen zelf te doen financieel kan interessant zijn. In die tijd had ik een drukkerij gevonden met een heel duur Kodak-druktoestel waarmee ze echt heel knappe dingen konden doen en ik mocht daar mee ‘spelen’. Zo heb ik mooie zaken kunnen maken als de EP Triumph Of The Unborn van Creature in 2003. dat drukwerk ziet er nu nog altijd goed uit vind ik. Dus dat was eigenlijk de logistieke aanzet om ook een compilatie te beginnen. Sinds een vijftal jaar helpt Andy van de band Behind Bars mee met de samenstelling van de compilatie zodat ik me meer kan focussen op de logistiek en het concept.
Als je van nul begint, moet je waarschijnlijk wel wat moeite doen om de eerste bands te overtuigen om mee te werken?
Filip: Ik meen me te herinneren dat het eerste dozijn edities voor FYU’s op 24 tot 48 uur volzet waren. Dus met wachtlijsten en zo hebben we toen niet moeten werken. De compilatie was een initiatief van een webforum waar vooral muzikanten op zaten (of je had toch het gevoel dat bijna iedereen op dat forum zelf in een band speelde). Zolang dat forum goed draaide, moesten we eigenlijk niks geen moeite doen op om bands te vinden die op de compilatie willen staan.
Vanwaar de naam Face Your Underground?
Filip: De catchphrase “Face Your Underground” was het resultaat van een soort van wedstrijd op dat forum om een naam te bedenken. Ik weet niet exact meer wie daar mee af kwam, ik twijfel tussen Ian en Sven van Axamenta. Vooral op die ‘face’ hebben we dan wat verdergeborduurd met de dubbele betekenis van het werkwoord (als in ‘geconfronteerd worden met wat er reilt en zeilt’) en het naamwoord (als in ‘een tronie’ op de hoes). Dus we vonden dat dat mogelijkheden had. We hebben zelfs een paar heel leuke Face Your Underground -estivals gedaan in Hof Ter Lo in Antwerpen. Die waren toch wel de max .
FYU is één van de weinige kansen voor Belgische bands om op een sampler of verzamelalbum te staan. Moeten onze bands niet wat vaker over de grens kijken om daar op een compilatie of sampler te staan?
Filip: Dat is een moeilijke. Samplers hebben vaak een kwalijke reputatie. De oefening om geloofwaardig te zijn en te blijven als initiatiefnemer is heel moeilijk. Ook voor ons is dat altijd een hele uitdaging. Ik heb onlangs toevallig de financiën even bekeken en denk dat we maar net break-even halen op 10 jaar gezien. Works for me. Ik kijk dat niet al te strikt na. Soms hebben we een paar centen en soms een paar te kort, als we wat meer investeren in speciaal drukwerk of zo. Het is vooral een hobby, dus het plezier primeert.
Heb je ooit bands geweigerd die niet genoeg ‘underground’ waren?
Filip: Niet dat ik me herinner. Ik vind het altijd super als bands als After All of FireForce hieraan willen meewerken. Als een band niet kan of mag op een FYU staan, dan denk ik dat dat eigenlijk alleen door de platenlabels komt. Vaak moeten bands (om allerlei redenen) afhaken als ze in de voorbereiding van onze FYU bij een label tekenen, zoals dit jaar Serpents Oath. Zo’n zaken hebben we allemaal voorzien dus dat is geen probleem en daar zijn altijd afspraken over.
Wat doe je als de manager van Channel Zero of Fleddy Melculy belt? Neem je die mee op de volgende FYU?
Filip: Het promobudget ligt daar vaak al vast en verloopt via vaste kanalen (aantal zines en zo) dus zal niet gebeuren denk ik hoor.
Heb je ooit bands geweigerd die ‘te diep’ in de underground zitten/zaten?
Niet dat ik me herinner.
In ons land zijn jullie de enige die dit op deze manier doet. Bij de samplers van bv. Rock Tribune moeten Belgische bands opboksen tegen buitenlandse bands. Zie je nog verschillen?
Filip: Er zijn nog compilaties hoor. Wij hebben denk ik wel een vrij uniek concept in het aan de man brengen van de compilatie. We denken daar heel veel en lang over na en we zoeken altijd nieuwe manieren. Met de viruspandemie zit de compilatie deze keer bv. zelfs in een vaderdagbox. Zo’n zaken vinden we wel leuk, en vooral als ze van enthousiaste partners komen. Het gaat vaak over “de fun”.
Waarschijnlijk omdat FYU ontstond vanuit Deathmetal.be lag de nadruk in het begin vooral op death, grind en extreme. Dat is al geëvolueerd, maar bv. postmetal of stonermetal zie ik nog niet op de laatste FYU’s.
Filip: Ik zal je dan even een primeur geven haha. De volgende Face Your Underground-compilatie wordt – onder enig voorbehoud van de pandemie-voortgang – een stoner/crust/punk/screamo/sludge-editie zoals editie 12. Bands mogen me daarvoor altijd contacteren. Post-metal en stoner staat er hier en daar toch wel ergens tussen denk ik. Op de editie 21 staan bands als Noord, Catalyst, One Zillion Decibels, Our Common Sense. We streven toch altijd wel naar een ‘evenredige flow’ in genres. Ik ben bv. tevreden dat er dit keer zo veel black metal op staat, al is het maar omdat dat onze geloofwaardigheid voor onszelf toch wat bevestigt.
De distributie verloopt deze keer anders door de viruscrisis. Hoe pak je dat deze keer aan ? Kan je FYU-21 nog bestellen ?
Filip: Voor FYU21 gaan we inderdaad wel ver inzake inventiviteit om de CD’s te verdelen. Te veel om op te noemen, we hebben er al veel energie in gestoken alvast. Zo sturen we dit jaar honderden compilaties op met de post. We sturen er elk jaar wel op, maar dit jaar is dat toch een veelvoud van het normale aantal. Dit is eigenlijk meer het verhaal in de achtergrond, hoe ze aan de man komen is eigenlijk minder belangrijk voor ons. Wij passen ons aan. We hopen altijd maar dat ze goed terecht komen.
Ik zag dat je FYU ook promoot op YouTube. Komt er ook bv. een playlist op Spotify of een pagina op Bandcamp?
Filip: Ja hoor op 25 februari komt de CD uit op Spotify en dergelijke. Ook op Youtube.
Zou een Spotify-playlist de fysieke CD kunnen vervangen of geloof jij daar niet in?
Filip: Ik denk dat er al heel veel Belgische en andere metal enkel digitaal uitkomt. Ik zie toch heel veel “digital release” staan op Metal Archives. Dus dat zal zeker al zo zijn. Maar het past niet in ons concept. Wij houden vast aan de fysieke drager.
Een aantal edities van FYU doen het goed op Discogs. Daar vragen ze soms vlote 12 of 15 euro. Zit jij dan te vloeken omdat jullie ze gratis weggegeven hebben of zie je dat als een vorm van erkenning?
Filip: Vloeken zeker niet. Ik vind het super als dat zo is. Dat is opnieuw een bevestiging van de geloofwaardigheid. Ik stuur ook nog regelmatig oudere edities op als ik er heb en ik daar iemand een plezier kan mee doen. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik er geen meer over heb. Dan pas is een editie voor mij geslaagd. Van de meeste edities heb ik maar één exemplaar meer voor mezelf, dus dat is perfect.
Dat de FYU-compilaties international opgepikt worden op bv. Discogs zou nieuwe opportuniteiten kunnen doen ontstaan: een heruitgave op CD van bepaalde jaargangen, of een heruitgave op vinyl of cassette?
Filip: Dat past niet in ons concept. Wij moeten het toch vooral hebben van het “nu” omdat gans ons model daarop steunt.
Een Best Of zou ook leuk zijn. Of in de termen van de klassieke labels: een album met enkel live-opnames of een akoestisch album …
Filip: Er zit zo al genoeg werk in die FYU-compilaties. Ik en Andy proberen alles ook op zes maanden voor elkaar te krijgen, zodat we toch een half jaar ‘rust’ hebben. Wat we vroeger wel veel hadden was dat bands ons exclusief materiaal aanboden of zelfs speciaal voor Face Your Underground de studio ingingen. Dat is natuurlijk super. We zeggen tegen die bands altijd dat we dat de max vinden, maar dat ze voor ons natuurlijk geen speciale kosten moeten maken. Met de social media is dat intussen vaak wat uitgehold. Omdat zelfs een exclusieve song toch makkelijk te vinden is op Youtube of Facebook. Dus iets exclusiefs is relatief nu.
Het valt op bands heel trouw zijn. Bij de vorige editie maakte je een lijstje met bands die op wel 5 edities stonden. Waarom zijn bands zo trouw aan dit concept?
Filip: Ik val in herhaling met de geloofwaardigheid, denk ik. Maar inderdaad ik heb onlangs zo een lijstje gemaakt en er zijn bands die er zowat 5 keer opgestaan hebben door de jaren heen. Het straalt waarschijnlijk toch af dat we ons best telkens doen. Maar het komt niet echt geforceerd over bij ons. We contacteren zelf elke keer alles wat me maar zien passeren en wat we goed vinden. Dus vernieuwing is er altijd wel. Ons doel is ook om het publiek telkens iets te laten ontdekken. Ik denk dat die vibe wel bestaat.
Als ik kijk naar de eerste FYU dan denk ik dat enkel nog Aborted actief is. Denk jij dan stilletjes dat hun overleven en erkenning misschien een klein beetje is dankzij die drie keer dat ze op FYU stonden?
Filip: Aborted was inderdaad een band die ons altijd goed geholpen heeft. Met die band hebben we heel veel samen gedaan, zoals hun CD-premiere in Biebob en te veel om op te noemen. Zeker goede herinneringen aan.
Zou je eenzelfde Face Your Underground-compilatie kunnen opzetten voor bands uit Nederland of Frankrijk?
Filip: Dat zou nooit werken. Ik merk dat regelmatig. Er moet een soort vertrouwensband bestaan en die klik is er niet met buitenlandse bands. Vrij logisch denk ik: onbekend is onbemind.
Kennen ze FYU in het buitenland? Bij een normale FYU (zonder corona) ging er een deel naar Nederland, als ik me niet vergis?
Filip: Er gaat inderdaad een deel naar Nederland in de ‘normale’ omstandigheden. Maar vooral in de grensstreek hoor, waar we wat symathisanten hebben.
Ik vermoed dat een FYU elke keer een hoop administratie en praktische zaken regelen vergt, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Hoelang willen jij en Andy Face Your Underground nog volhouden ?
Filip: Toch nog minstens vijf edities. En dan vooral omdat we 8.000 digisleeves gekocht hebben in China, schaalvoordelen weet je wel. We hebben ook nog voor vijf jaar kartonnen displays (ook uit China) voor de metalkroegen.
De bands die dit jaar op Face Your Underground staan: A Goat As Our Shepherd – Barren – Behind Bars – Black Sigma – Burden called god – Carnal Desecration – Catalyst – Chalice – Cult of Scarecrow – Cuttermess – Excavated – Humanity Defiled – ILL – Kalmhain – la nausée – Myotis – Natan – NOORD – October Changes – One zillion decibels – Our Common Sense – Provectus – Reject The Sickness – Sartramus – Soul Collector – Splendidula – Steegmoord – Thurisaz – Valkyre – Waves Of Decay – Works Of The Flesh
Face Your Underground: 'Er volgen nog minstens vijf edities'
421
vorig bericht