Home » Folkspecial: Reincarnatus

Folkspecial: Reincarnatus

door Ron Schoonwater
302 views 5 minuten leestijd

Nu is een folkspecial een ruim begrip. Als Jan Smeets van Pinkpop je vergelijkt met Within Temtation/ Nightwish denken we eerder aan rock. Gelukkig zit Jan er wel eens naast, want Reincarnatus is veel meer folk georiënteerd dan de genoemde metal bands. Wel is het zo dat Reincarnatus door hun benadering, een mix van muziekstijlen, zich in Nederland in een ander circuit lijkt te begeven dan de meeste folkbands. Levert alleen maar nieuwe inzichten dus we zijn erg blij dat Joyce Hamers de tijd genomen heeft om onze vragen te beantwoorden. Zeker ook omdat Reincarnatus momenteel druk is met een nieuwe CD die in maart moet verschijnen (en die op 11 maart gepresenteerd gaat worden in de Effenaar in Eindhoven).
Hoewel we het over een folkspecial hebben zitten jullie er eigenlijk een beetje tussenin. Jullie gebruiken namelijk ook moderne instrumenten om een mix van pop/ folk te creëren. Waarom hebben jullie gekozen voor die mix? We hebben inderdaad duidelijk gekozen voor een combinatie van popinstrumenten met Middeleeuwse/ Keltische instrumenten. We zijn vooral een popband waarbij we bij elk nummer enkele bijzondere instrumenten toevoegen. Alle muzikanten zijn trouwens multi- instrumentalisten, we wisselen erg vaak van instrument.
Levert jullie, met dank aan Jan Smeets (Pinkpop) wel een vergelijking op met Within Temptation/ Nightwish. Kan me voorstellen dat jullie daar een andere mening op na houden? (ikzelf namelijk wel) Jan Smeets kreeg tijdens de CD presentatie van onze vorige CD ‘Media Vita’ als eerste een exemplaar. Wij zijn zeker geen gothic band, maar sommige nummers van ons zijn wel behoorlijk ‘rockig’. Maar we hebben ook mooie ballads met harp etc..
Vreemd genoeg zien we de meeste bands op festivals/ beurzen. Op de één of andere manier zit Reincarnatus veel meer in theaters en popzalen. Hebben jullie een verklaring hoe dat zo komt? En waarom het jullie wel lukt om in zalen/ theaters te spelen terwijl veel andere middeleeuwse folkbands daar moeite mee hebben? Eigenlijk kun je ons overal tegenkomen, inderdaad in theaters, maar ook op festivals (vooral in het buitenland) besloten evenementen etc. In het theater optreden is een heel apart verhaal, je kunt alles naar je eigen hand zetten om je muziek en show optimaal over te brengen. Dat vergt wel veel voorbereiding, alles moet kloppen. Theater programmeurs krijgen het steeds moeilijker, ze willen graag dat hun zaal helemaal vol zit, ook bij hun vallen subsidies weg. Daarom is het denk ik voor veel bands wat moeilijker..
Zijn jullie eigenlijk tevreden met de ontwikkelingen tot nu toe? Jullie zijn nog een relatief nieuwe band, met één CD op zak en misschien weinig airplay bij de (grotere) festivals in Nederland maar daartegenover staat toch een stroom aan optredens in theaters/ popzalen. Reincarnatus bestaat uit professionele musici, allemaal hebben we een afgeronde studie conservatorium of rock academie achter de rug. Liefst treden we zoveel mogelijk op, in eigen land maar ook in andere Europese landen. De vorige CD werd ‘radio 2 CD van de week’ en kwam in de Nederlandse album top 100. Dat heeft ons veel bekendheid opgeleverd. Maar om dat vast te houden is niet makkelijk!
Jullie zijn nu druk bezig met de nieuwe CD (release in maart), wat kunnen we verwachten? Het wordt een CD waarbij we de vernieuwende sound van Reincarnatus laten horen. Er staat 1 cover op, maar ook dit nummer is zo gearrangeerd dat het nummer nu heel goed bij ons past. Op de nieuwe CD zul je rock nummers horen, maar ook nummers waarvan wij in elk geval kippenvel krijgen, vaak meerstemmig gezongen. De combinatie van de popinstrumenten met o.a. (sleutel)vedel, harp, draailier klinkt heel bijzonder. Kom vooral naar onze CD presentatie op 11 maart in de Effenaar in Eindhoven!
Als je met Reincarnatus 2012 kan bepalen, wat zou er dan zeker in voor komen? Een mega hit afkomstig van onze nieuwe CD haha!
We hebben het idee dat er in Nederland een gezonde middeleeuwse/ folk muziekscene aan het ontstaan is. Herkennen jullie dit? Hebben jullie een idee waarom dit nu zo opkomt? In omringende landen zoals België en Duitsland is deze scene er natuurlijk al veel langer, maar Nederland begint zich hier ook in te ontwikkelen inderdaad. De historische/ fantasy films zijn al jaren kaskrakers, logisch dat de muziek interesse van mensen daarin mee gaat..
Graag jullie reactie op de volgende stellingen:
1. Castlefest of Pinkpop? Pinkpop!Maar op Castlefest zouden we ook zeker een plek verdienen.
2. De huidige middeleeuwse/ folk scene is een hype! Straks is het weer (grotendeels) weg, net als al die andere hypes. Mmm, denk dat het niet zo zeer een hype is maar iets blijvends.
3. Bleker maakt meer (natuur) kapot dan je lief is. Tja..
Heeft deze scene eigenlijk wel iets met de natuur of is dit maar een vooroordeel? Ik denk dat mensen het steeds drukker krijgen, de hang naar vrije tijd in de buitenlucht is dan b.v. niet zo gek..als je het contact met de natuur verliest, is dat niet goed denk ik..
Voelen jullie je eigenlijk wel verwant aan de middeleeuwse/ folk scene? Of hebben jullie toch meer affiniteit met de ‘pop/ rock ontmoet folk’ kant?  We voelen ons er beiden mee verwant, we houden zelf van zoveel verschillende muziek. Ik denk dat je daarvoor niets hoeft uit te sluiten.
Welke bands zouden jullie noemen als inspiratiebron en waarom? Er is zoveel goede muziek..Van Loreena McKennitt tot Keane en Coldplay. Jaren 80 en 90 etc..
Foto’s komen van de bandwebsite, gemaakt door Jean-Paul Vanbuel

Kijk ook eens naar