Zuidelijk van ons ligt België een land wat op de wereldkaart qua grootte nog onbeduidender overkomt dan Nederland. Toch heeft dit kleine landje de elektronische muziek op de wereldkaart gezet toen daar eind jaren ’80 de New Wave uitgevonden werd: een mix van techno en acid. Het is een vorm van Dance en EBM (Electronic Body Music), muziek die op een lager tempo afgespeeld wordt en aan de wieg stond van de revolutie van de elektronische dance. De band die vanavond in een uitverkochte 013 speelt is Front 242. Wat heeft deze band dan met dit verhaal te maken? Nou, zij kunnen in België als de pioneers van de EBM gezien worden, dus zij zijn mede verantwoordlijk voor het op de muzikale wereldkaart zetten van hun land. Verwacht een avond van industriële, marcherende beats gehuld in een duistere en donkere atmosfeer.
De opener van de avond is het uit Tilburg afkomstige Drvg Cvltvre: een one man show die zich op Facebook profileert als maker van psychic house. Deze omschrijving dekt de lading prima: hedendaagse beats worden in een onophoudelijk hoog tempo op het publiek losgelaten, waarbij de rest van de muziek doet denken aan de analoog gegenereerde vervormde geluiden uit de beginfase van de elektronische muziek. Old meets new en het resultaat is een nonstop experimentele mix van electro en techno aangevuld met af en toe wat vervormde zang. Dit alles verpakt in een lichtshow die het best als continu stroboscopisch omschreven kan worden, en deze combinatie van beeld en geluid zorgen er voor dat je bijna high kan worden zonder iets te hoeven gebruiken. Een act die het duidelijk van de live experience moet hebben!
Een clean podium met achterop groot geprojecteerd het Front 242 logo wekken hoge verwachtingen van de 800 bezoekers, waarvan een opvallend groot gedeelte gehuld is in kleding waarop de bandnaam veelvuldig voorkomt. Aan de kassa heb ik naast Nederlands ook Belgisch, Frans en Duits gehoord: een internationale fanbase heeft de weg naar 013 weten te vinden. Kan de band die in 1981 opgericht is gedurende een bloeiende scene nu, 37 jaar later, nog steeds imponeren in diezelfde scene die momenteel nog steeds bestaat maar toch ook underground is gebleven?
Het langzame dimmen van het bandlogo en een dikke rookwolk over het podium de zaal in kondigen het aanvang van de band aan. Iedereen die bij de support nog in de foyer aan de bar hing is nu in de zaal aanwezig die letterlijk vanaf het podium tot aan de muur achterin bomvol staat. Ook het balkon staat rijen dik vol als de eerste klanken van Moldavia uit de luidsprekers komen. Waar velen bij de support nog een soort van gehypnotiseerd voor zich uit stonden te kijken, gaan bij de die-hard fans nu de shirtjes uit en is vanaf het balkon te zien hoe zich een flinke deinende pit vormt.
De band heeft tussen 1982 en 1993 zeven albums uitgebracht, hun laatste album Pulse is tien jaar na het voorgaande album verschenen, in 2003 dus. Dit album is slechts met twee nummers vertegenwoordigd op de setlist, het optreden is bijna anderhalf uur een trip to memory lane terug naar de hoogtijdagen van de EBM. Smullen dus!
Het hele optreden is er een zoals je in het genre mag verwachten: gehuld in een duistere atmosfeer krijgen we de nummers voorgeschoteld. Veel rook en stroboscopen in de zaal gericht zorgen voor een intense visuele beleving. De duistere beats komen snoeihard aan (lang leve de PA van de 013!) en de band zet een optreden neer wat aankomt. Geen engelengezang, maar een lekkere rauwe set van begin tot einde. Het is duidelijk dat EBM niet een aanloop naar elektronische muziek is geweest. Naast alle ontwikkelingen is dit genre meer dan 30 jaar later nog steeds springlevend. Front 242 is hier vanavond het overduidelijke bewijs van!
Setlist Front 242: Moldavia – Take one – Body to body – Together – 7rain – Quite unusual – Lovely day – Funkadahfi – No shuffle – Commando mix – Triple X girlfriend – U-men – Headhunter – Im Rhythmus bleiben – Welcome to paradise – (encore) Kampfbereit – Punish your machine.
Front 242 – 013 (Tilburg) 16/11/2018
442
vorig bericht