Home » Halma – The Ground

Halma – The Ground

door hansravensbergen@rockportaal.nl
321 views 2 minuten leestijd

Welke vijftiger en zestiger heeft het niet gespeeld in televisie-arme tijden? Het bordspel Halma. Lijkend op Mens Erger Je Niet, maar dan zonder chagrijn. We gaan hier echter geen review pennen over een gezelschapsspel, maar over muziek van de uit Hamburg (Duitsland) afkomstige band Halma.
Halma bestaat anno 2019 uit Thorsten Carstens (gitaar en tanpura), Andrea Vos (bariton gitaar), Gundi Voigt (basgitaar) en Fiona McKenzie (drums en percussie). Het eerste album Container Verloren Und Gesunken stamt uit 2000. Daarna verschenen achtereenvolgens Mindfield (2003), Back To Pascal (2006), Broad Peak (2008), Dissolved Solids (2011) en Granular (2015). Op The Ground staan zes volledig instrumentale nummers die allemaal de zes en zeven minuten aantikken. Ondanks dat alle composities geïmproviseerd zijn verzandt men nergens in onnodige herhalingen of langdradigheid.
Advanced Construction is een midtempo nummer met een aanstekelijk hypnotiserend ritme. Gitaar en bariton gitaar wisselen elkaar fraai af, waarbij het geluid regelmatig wordt vervormd en voorzien van distortion. Peak Everything komt traag en wat gezapig op gang. De tonen van gitaar en basgitaar worden lang aangehouden waardoor alles ook lang doorklinkt en voor een licht psychedelische sfeer zorgen. Op een postrock-achtige wijze wordt subtiel naar een climax toegewerkt. Ck&Why (bent u daar nog?) heeft een psychedelische intro met vervormde gitaarriffs, gevolgd door een mooie passage met bariton gitaar. Dit instrument heeft een geluid wat het midden houdt tussen gitaar en basgitaar. De hypnotiserende klanken worden gekoppeld aan een sluimerende melodie die je volle aandacht vasthouden.
Er zijn niet veel groepen die psychedelische rock combineren met dansbare muziek. Halma doet dat zoals je kunt horen op It Could All Be Different. In een psychedelische passage wordt ook het stereo-effect van je geluidsinstallatie getest. Rond het donkere Keep It In The Ground hangt een mystieke en spookachtige sfeer. Hypnotiserende ritmes en een herhalende loop op basgitaar strelen je trommelvliezen op aangename wijze. Kind Of Mind kent door de bariton gitaar eveneens een donkere ondertoon. Het gebruik van de tanpura (een Indiaas snaarinstrument) zorgt voor een mystieke Aziatische sfeer. Het is een mooi besluit van een album wat ondanks veel improvisatie knap gecomponeerd is.
The Ground is mijn eerste kennismaking met de band Halma. De groep is in staat om licht verteerbare psychedelische rock te koppelen aan subtiele ritmes en melodieuze muziek. Als groot liefhebber van instrumentale muziek gaat dit album er bij mij dan ook in als Gods woord in een ouderling.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00