Centrale thema voor In Hearts Awake op het album Ark is water. Water in alle facetten, als onderdeel van het eigen lichaam, als voorwaarde tot leven en de vervuiling waar we onszelf over mogen aanspreken. In sommige landen is water zelfs kostbaarder dan olie. Daar maakt In Hearts Awake zich, terecht, zorgen over. Ark is het vierde album van de band en menig metalcorefan zou de naam van de band al kunnen zijn tegen gekomen omdat ze al getourd hebben met While She Sleeps, Parkway Drive en August Burns Red.
In Hearts Awake biedt op het album een totaal geluid dat in Passage meteen goed van start gaat. Ergens heeft het, gezien het pompende ritme en het stemgeluid, iets weg van Slipknot en daar is helemaal niets mis mee. Het tempo ligt goed en de stevige gruntpartij wordt fraai afgewisseld met het jeugdige geluid van de clean vocals in de refreinen. Andere composities die overeenkomsten vertonen zijn verder Flow, Elemental en Overthrow waarin de (aqua)metalcore gestoeld is op een rockbasis.
Een wat meer krachtiger geluid vind je al snel in Nomad. Het heftige riffgeluid knalt keihard binnen en de ritmesectie weet van geen ophouden terwijl het jeugdige stemgeluid een mooi contrast biedt in de muur van geluid. De bijzonder fraaie breakdown zorgt voor dat immense metalcoregevoel. Het immens krachtige vervolg hierop geeft het zelfs nog meer zwaarte.
In Hearts Awake heeft echter ook een andere kant die in het totale geluid verscholen zit. In Frequency zit het hem in de rustige, bijna lieflijke, sferen van de coupletten. Het gevoel dat daarna neergezet wordt in de krachtige gruntpartijen geeft de compositie een gevoel van compleetheid. Het spreekt zeker een groot publiek aan en dat wordt nog sterker in Waterborne. De compositie is aanstekelijk en ook hier biedt een breakdown de variatie. Waterborne is wellicht een verwijzing naar het project dat In Hearts Awake heeft geïnitieerd. Het project omvat een grote schoonmaak van de meest vervuilde waterwegen aan de oostkust van Australië.
Mooi en aangrijpend is de compositie Arrow. De compositie bevat geen grunts en het voelt als een liefdesliedje waarin Cupido de hoofdrol speelt. Aan de andere kant zou het ook een ‘open brief aan de wereld’ kunnen zijn waarin het belang van duurzaamheid bezongen wordt. Wat weer in de lijn ligt van de boodschap die de band uitdraagt betreffende de waterhuishouding op onze aardkloot.
Al met al is Ark een lekker metalcorealbum geworden waarin genoeg te genieten valt van stevige riffpartijen, sterke breakdowns en zowel krachtige als melodieuze frisse zang. In Hearts Awake biedt entertainment voor de diehard metalcorefan, maar heeft zeker elementen waardoor een breder (jonger) publiek aangesproken kan worden.
In Hearts Awake – Ark
242
vorig bericht