Joost, David en Thomas van Hunter over hun nieuwe album, muzikale invloeden en meer

Recent schreef ik een review over Rebel Angels Rise, het nieuwe album van Belgische metal band Hunter. Joost, David en Thomas waren zo vriendelijk om tijd vrij te maken voor een interview. Waar de fijne productie me al gelijk opviel tijdens het luisteren naar het album, ben ik daar nu meer te weten over gekomen. Ook de mooie hobby / verzameling van Thomas kwam aan bod.

Hoe is dit album tot stand gekomen en kunnen jullie wat meer vertellen over het schrijfproces van het titelnummer, Rebel Angels Rise?

Joost: Het album is, net zoals het debuut, het resultaat van een groepsinspanning. Iemand draagt een idee aan en het wordt door de ganse band omgevormd tot een Hunter-nummer. Het titelnummer is aangedragen door Thomas, die met de volledige melodie en basisstructuur kwam.

David: De melodie klonk heel triomfantelijk, uitdagend, en tegelijkertijd een beetje melancholisch. Toen ik zocht naar lyrics, kwam ik uit in mijn hoofd bij John Milton, en de val van de engelen. Klassiek onderwerp in metal, maar het refrein vond ik perfect passen bij het gevoel van de muziek.

Joost: Net als het debuut is het album trouwens grotendeels samen ‘live’ opgenomen. Drums, ritmegitaren en bas zijn simultaan ingespeeld met de volledige band. Enkel de zang en solo’s zijn daarna afzonderlijk opgenomen.


Er werden een aantal bands genoemd in het persbericht die vergelijkbaar waren met jullie muziek. Zo hoorde ik op het eerste nummer vocaal werk wat op dat van Tim Baker (Cirith Ungol) leek. Is dat een inspiratie voor jullie geweest en welke bands hebben nog meer invloed op jullie muzieksmaak en songwriting gehad?

Joost: Cirith Ungol is, zoals duizend en een metalbands, zeker een invloed geweest. Ik ben een fan sinds ik als jonge metalhead King Of The Dead kocht en weggeblazen werd door die band die klonk als geen andere. Andere bands die regelmatig genoemd worden in reviews of in gesprekken met fans en vrienden zijn Metal Church, Overkill, Maiden, Priest… We doen op geen enkel moment een bewuste poging om te klinken als een andere band, maar jarenlang (in mijn geval bijvoorbeeld 40 jaar) metal leven en ademen laat natuurlijk zijn sporen na en komt naar boven in de eigen songs. Een band waar ik onszelf mee zou vergelijken is Slough Feg. Zij combineren in mijn ogen ook invloeden uit de volledige metalgeschiedenis tot een eigen
mix.

David: Ik denk inderdaad dat Tim Baker mij heeft beïnvloed om te durven doen wat ik wil. Hij is heel eigenzinnig en speciaal. En dat kan sommige mensen afschrikken, maar ik heb liever speciaal dan saai.

Wat maakt een Hunter nummer een Hunter nummer? Wat zijn dingen die in jullie muziek terug blijven komen?

Joost: Daar is moeilijk een eenvoudig antwoord op te geven. We werken niet volgens een formule. Elk idee wordt uitgewerkt tot we aan een resultaat komen dat voelt als een logisch einde, een afgewerkte song. Ik denk dat het bindende element dat alles samentrekt waarschijnlijk David’s stem is. We laten ons ook niet beperken door overwegingen als “is dit niet te veel thrash” of “is dit stuk niet te doomy?” Als het goed voelt, gebruiken we het. Ik denk dat daardoor op dit nieuwe album toch redelijk veel diversiteit in het materiaal zit.
David: Joost onderschat zichzelf weer. Hij heeft een stijl van solo’s spelen, net zoals iedereen in de band een stijl heeft, en zijn stempel drukt op Hunter.
Thomas: Variatie is een belangrijke eigenschap in onze muziek. Je merkt dat onder andere aan de verschillende stijlen die we combineren, de stijlverschillen tussen nummers en de veelzijdige stem van David. Ook binnenin de nummers is die variatie belangrijk. Als je goed naar de ritmegitaren luistert, zal je merken dat ik en Joost vaak gelijktijdig iets verschillends spelen. Ik heb die 2 afwisseling ook nodig, opdat het nummer voor mezelf  interessant blijft om te spelen. Moderne, commerciële  muziek neigt vaak alsmaar eenvoudiger of zelfs afgevlakt en saai te worden. Wij gaan wat in tegen die trend, en proberen de boel boeiend te houden. Echter zonder alles overdreven technisch te maken. Ik vind het belangrijk dat een Hunter-nummer easy on the ear is.

De band is in 2016 opgericht, voorheen zaten een aantal leden in Monster Joe en Crusader. Hoe verschillen deze bands van Hunter?
Joost: Het grootste verschil is dat zowel bij Monster Joe als Crusader de songs allemaal aangeleverd werden door één persoon. De rest van de muzikanten kon hoogstens wat ideeën voor de arrangementen aanleveren. Zoals ik eerder al zei is bij Hunter elk nummer een verdienste van de volledige band.


Hoe ontstond het idee om Hunter op te richten en niet verder te gaan met de voormalige bands?
Joost: Monster Joe is gesplit in 2011. Het leek ons daarna geen slecht idee om als cover- en tributeband wat optredens te doen, maar dat bleek toch niet bevredigend. In 2016 hebben we dan ook besloten om de stap te zetten naar een nieuwe band met eigen materiaal. Het was voor ons vooral een uitdaging omdat eigenlijk niemand van ons ooit echt songs geschreven had, op een enkele uitzondering na.


Zijn er nog grootse plannen voor de toekomst? Of zijn er festivals / zalen waar jullie nog willen spelen?
Thomas: Ik denk dat we vooral verder willen doen zoals we bezig zijn. Hunter is sinds 2016 op een organische manier gegroeid. We zijn sterker geworden in het schrijven van nummers, we hebben wat geïnvesteerd in betere opnamekwaliteit, ook als liveband zijn we sterk geëvolueerd…  En dat heeft zich de laatste tijd vertaald in steeds mooiere aanbiedingen qua optredens. Ik hoop dat die tendens zich voortzet, en dat we in de toekomst hier en daar een optreden in het buitenland kunnen meepikken.

Joost: We willen overal spelen waar men ons wil horen natuurlijk. Festivals zijn super interessant omdat je je kan voorstellen aan een groot publiek en relatief gemakkelijk fans kunt bijwinnen. Optredens in zalen als de AB of Trix staan ook op mijn bucketlist. We willen vooral doorgroeien als band. Steeds betere muziek maken, een steeds betere liveshow samenstellen en dan hopelijk ook steeds betere optredens aangeboden krijgen.

Met welke bands willen jullie graag nog op tour?
Joost: Ik denk dat we perfect zouden passen bij een band als Satan (die voor mij persoonlijk sedert hun reünie van hoogtepunt naar hoogtepunt gaan), Raven of inderdaad Cirith Ungol.

Thomas: Dat zijn er te veel om op te noemen. Ik denk dat ieder van ons een uitgebreide muzieksmaak en meerdere grote voorbeelden heeft waarmee we graag het podium eens zouden delen. Bands als Saxon, Krokus of Accept zouden het wat mij betreft geen twee keer moeten vragen, om er maar een paar te noemen.

Wat zijn jullie passies naast het maken van muziek?

David: Ik stort mij om de paar maand op een nieuwe hobby. Maar ik ben al 35 jaar verstokt gamer, en soms merk je dat wel als er een fantasy tekst op een Hunter album staat.

Joost: Ik ben een Formule 1 fan en verstokt lezer. Ik heb jarenlang met veel enthousiasme Warhammer 40K gespeeld, maar daar ontbreekt het me tegenwoordig aan tijd en geduld voor.

Thomas: Als ik niet met Hunter bezig ben, kan je me vaak in de tuin terug vinden. Ik verzamel en kweek zeldzame planten, en ben een fervent aquariumliefhebber. Die rustige hobby’s compenseren wat voor het kabaal dat we maken in de repetitieruimte en op het podium.

Veel nieuwe metal releases zijn vaak overdreven luid geproduceerd en gemasterd. Hier is dat niet het geval. Wie heeft het album gemixt en wat was voor jullie belangrijk in de mix om de nummers volledig tot hun recht te laten komen?

Joost: Het album is gemixt door Wim Zwarts van DiverZe. We hebben hem leren kennen toen we met hem werkten voor een livestream. Zijn professionalisme en attitude deden ons besluiten om hem te contacteren voor de mix. Het is de eerste keer dat hij een metalalbum gemixt heeft trouwens. Ik denk dat het resultaat bewijst dat we de juiste keuze gemaakt hebben. Belangrijkste voor de mix is dat geen enkel instrument overheerst en dat de plaat als een geheel klinkt.

Hoe verliepen de opnames van dit album? Zijn er nummers overgebleven die het album niet
gehaald hebben? Zo ja, worden die nog uitgebracht?

Joost: Het album is over een paar weekends opgenomen in de Soon One Studio in Essen. We hebben meer studiotijd uitgetrokken deze keer ten opzichte van het debuut, omdat we heel bewust een flinke stap vooruit wilden zetten. We hadden op het moment van opnemen nog een paar songs in de steigers staan, maar niets dat voldoende ver afgewerkt was om op te nemen met het oog op een release. Die nummers gaan zeker niet verloren, die worden inderdaad afgewerkt voor het volgende album.

De bandfoto’s zijn gemaakt door Gino van Lancker

Related posts

Forlorn: Midsommar Metal!

Will Putney (Fit For An Autopsy): We zijn gewoon een agressieve metal band

Harry Oelers (Axxis) – Ik zal vooral genieten van mijn pensioen