Totaal Loss is een van oorsprong in 2011 uitgebracht boek met een bijbehorende lp. Maar nu ook op cd beschikbaar. Het is eigenlijk het tweede deel in de muziekpoëzie trilogie van de Utrechtse geluidskunstenaar en multimedia-designer Louis Gauthier. Thema’s zijn onder meer Rotterdam, Sparta, oorlog, muziek en drugs. In al zijn puurheid en rauwheid. Onverbloemd, weinig verhullend en op zijn Rotterdams. Alleen zoals Jules Deelder dat kan. De gedichten lenen zich bij uitstek om niet alleen gelezen, maar ook gehoord te worden. En dat had Louis Gauthier goed in de gaten. Zijn composities en grafisch artwork kenmerken zich door een avant-gardistische inslag. Zijn stijl werd beïnvloed door pop, rock en klassieke muziek.
In tegenstelling tot wat men wellicht zou verwachten gezien de connectie met Jules Deelder, is Totaal Loss geen jazz album. Het bestaat uit een mix van luchtige en confronterende gedichten, die de variatie in Deelders werk ruimschoots eer aan doet en tegelijkertijd Gauthiers componeertalent in al zijn facetten benut. Op Totaal Loss worden gedichten verweven met muziek, met het effect dat de poëzie klinkt als een lied. Jules Deelder leverde zijn gedichten en stem, Louis Gauthier liet er zijn machines en apparaten op los. Resultaat: een audio-visueel avontuur met beats, samples, moderne synthesizers en (sound)collages.
De uitgave is voorzien van artwork, dat de bijzondere luisterervaring visueel complementeert. De combinatie van poëzie en moderne muziek maakt de uitgave aantrekkelijk voor zowel literatuur- als muziekliefhebbers. De saxofonisten Hans Dulfer en Benjamin Herman raakten ook geïnspireerd door het project en hebben een bijdrage geleverd aan twee composities.
Totaal Loss is een uitgave waarin vreugde en verdriet samen komen. Verdriet vanwege de zelfverkozen dood van Louis Gauthier in de nacht van 24 op 25 september 2019. En vreugde vanwege het feit dat Jules Deelder op 24 november 2019 zijn 75ste verjaardag viert. Gauthiers muziekpoëzie trilogie zal worden voltooid in een samenwerkingsverband met Arnon Grunberg, die hiervoor speciaal tien nieuwe gedichten zal schrijven.