Kevin Ayers – Joy of a Toy (2024 Remaster)

Onder liefhebbers van de Canterbury scene had Kevin Ayers een welbekende invloedrijke naam. In 1968 was hij te horen op het debuut van Britse jazz rock band The Soft Machine, toen nog een psychedelische rock band. Een jaar later verscheen zijn debuut, Joy of a Toy, op het Harvest label. Dit album wordt vaak gezien als het hoogtepunt in zijn discografie.

Joy of a Toy Continued opent het album, op het debuut van Soft Machine verscheen het originele Joy of a Toy. Voordat Esoteric Recordings / Cherry Red deze nieuwe heruitgave uitbrachten was de Music on Vinyl persing de enige LP persing die nieuw te koop was bij de platenzaken. Volgens een aantal mensen op Discogs beter dan het origineel. Daar kan ik niet over meepraten. Mijn referentie punten zijn de 1973 Britse herpersing op Harvest, Franse Harvest Heritage persing, de 2004 CD remaster en de Music on Vinyl persing. Zowel mijn 1973 Harvest persing en Harvest Heritage persing klinken beter dan de remasters van Music on Vinyl en Esoteric / Cherry Red. Het warme, rijke analoge geluid en ietwat meer dynamiek geven dit album net wat meer karakter. Waar ik bij de Music on Vinyl persing het idee had dat ik naar dezelfde CD versie uit 2004 op vinyl zat te luisteren, was ik nog best aangenaam verrast met de nieuwe remaster van Esoteric / Cherry Red.

Nieuw geremastered van de originele tapes, in de Abbey Road studio. Deze persing heeft net wat meer detail en een rijkere bass, wat voor bepaalde nummers van groot belang is. Ook klinken de vocalen meestal wat fijner, al vallen ze op momenten helaas weg in de iets luider gemixte instrumenten. Dit is een goede remaster, zoals we meestal kunnen verwachten van Estoteric en Cherry Red. De beste moderne remaster en betaalbaar, dit dient daarom als een goed alternatief voor een exemplaar uit de jaren 60 / 70. Echter raad ik aan om voor de Harvest Heritage persing te gaan, in mijn ogen nog steeds het beste alternatief op de 1973 herpersing die waarschijnlijk het dichtst bij een origineel uit 1969 in de buurt komt. Overigens bevat die persing ook het tweede albums van Ayers, Shooting at the Moon, waar een jonge Mike Oldfield op te horen is.

Related posts

A La Carte – Born To Entertain

Objector – Slave New World

Grendel’s Sÿster – Katabasis into the Abaton/Abstieg in die Traumkammer