Hyperdrive is de nieuwe cd van Knight Area, dé melodieuze progressieve rockband van Nederland. Het is daarbij, na de EP Between Two Steps, de eerste cd waarop gitarist Mark Bogert en bassist Peter Vink te horen zijn. De muziek op Hyperdrive is onmiskenbaar Knight Area, hoewel de zwaardere en toch toegankelijke accenten ruim vertegenwoordigd zijn op de cd. Het artwork werd gemaakt door Salvador Sazes (onder andere James LaBrie) en multi-instrumentalist en componist Arjen Anthony Lucassen heeft een gastrol op de cd. We hebben voor Rockportaal Peter Vink en zanger Mark Smit even wat vragen voorgelegd.
In de biografie wordt gesproken over ‘het nieuwe geluid van Knight Area’ en ‘een nieuw Era’. Wat bedoel je hier precies mee en welke richting moet ik dan op gaan denken?
Peter: Het zogenaamde nieuwe geluid is spontaan ontstaan door de nieuwe line up. De toetreding van Mark en mijzelf zorgt binnen de band voor nieuwe inspiratie en dat hoor je terug op Hyperdrive.
Zijn de zwaardere accenten die ik herken in Afraid Of The Dark en Crimson Skies daar misschien een (voorbode)voorbeeld hier(van)?
Peter: Dat is helemaal de verdienste van Mark Bogert. Zijn composities zijn dusdanig opgebouwd dat het de complete band zo laat spelen. Het is zeker een trend die op de volgende cd (‘s) verder uitgewerkt zal worden. Maar het is meer een verschuiving van accenten want we blijven de Knight Area-stijl trouw.
Zoals duidelijk wordt in het bovenstaande zijn de beide nummers (mede) geschreven door Mark Bogert. Wat is de inbreng van zowel Mark als Peter Vink op het geluid van Knight Area?
Mark Smit: Enige jaren geleden waren er wat wijzigingen in de bezetting. Als er twee van de vijf muzikanten worden vervangen dan is dat 40% van de band, dat is een vrij hoog percentage, dus het is logisch dat de band dan anders klinkt. Dat is ook goed, want het is belangrijk dat iedereen zijn persoonlijkheid erin kwijt kan. Ik denk dat je kunt stellen dat met Mark en Peter het rauwe randje dat we hadden nog iets rauwer is geworden.
Opvallend zijn de nummers Bubble en het prachtige This Day die eerder op de EP zijn verschenen. Welke keuze hebben jullie gemaakt om deze nummers ook op Hyperdrive te zetten?
Mark Smit: Dit was van tevoren al zo gepland. Na de wisselingen in de band wilden we ons publiek niet te lang laten wachten en laten weten waar we mee bezig waren. Zodoende is de EP verschenen als aanloopje op de cd Hyperdrive.
De zang van Mark Smit is naar mijn idee nog beter. Het heeft de warmte van Erik Woolfson, maar heeft ook een breekbaar karakter. Herken je dit?
Peter: Mark Smit heeft ons, wederom, allemaal verrast met zijn teksten en melodielijnen. Daardoor zijn de songs een stuk toegankelijker geworden. En bij Songs from the Past was (ook) mijn eerste reactie: “Alan Parsons!”
De cd is geproduceerd door Gerben zelf, terwijl voor Nine Paths Neil Kernon achter de knoppen zat. Wat is de afweging geweest om het zelf te doen?
Peter: De band had dit keer iets anders voor ogen (oren) dan bij Nine Paths. Door de ruime ervaringen van de nieuwe bandleden is besloten om alles zelf te produceren. Uiteindelijk is Gerben Klazinga de grondlegger van Knight Area en cultuurbewaker. Dus was het ook logisch dat hij de cd zou produceren.
Jullie geluid is van internationaal niveau. Is Knight Area actief in het buitenland?
(Zie nu ook http://espectrofm.com/home/index.php/2-uncategorised/648-nuevo-album-de-knight-area-hyperdrive-con-invitado-especial-arjen-lucassen)
Peter: Dank je voor het compliment. Het is de bedoeling dat we begin 2015 een Europese tour gaan doen, om Hyperdrive te promoten. Onze booker JBM Events heeft dat in de planning.
Het internationale karakter komt ook voort uit het feit dat Arjen Lucassen meespeelt. Hoe heb je hem zover kunnen krijgen?
Mark Smit: Mark Bogert heeft hem benaderd voor zijn aandeel en hij wilde meteen meewerken aan het nummer. We zijn er reuze trots op dat hij met ons heeft willen samenwerken.
Ook het artwork is uitzonderlijk. Waarom hebben jullie voor Gustavo Sazes gekozen?
Mark Smit: Hij is al eens eerder in beeld geweest, maar hij had het toen te druk. Hij levert fantastisch werk, en heeft al met veel topartiesten samengewerkt. Zijn stijl is mysterieus en tegelijkertijd passend bij onze muziekstijl, origineel en artistiek. Daarnaast is hij een heel sympathieke gast die zich goed inleeft in de muziek en daar zijn inspiratie uit haalt.
De tekst van The Lost World is bijzonder, vind ik. Heeft de tekst misschien een diepere, wellicht religieuze, betekenis?
Mark Smit: Nee, Ik zou niet zeggen dat het direct religieus is. The Lost World staat symbool voor de zoektocht naar het onbekende, het gevoel dat er ergens een legendarische plek moet bestaan, een fantastische wereld die je moet hebben gezien. Dat is trouwens wel een thema dat veel terugkomt op dit album: een overweldigende omgeving waarin je je klein voelt. Dat komt ook terug in Bubble, Crimson Skies en Running Away.
Peter: Alle teksten van Mark Smit zijn bijzonder vinden wij. Het nummer was geschreven voor een andere band, Toen de band het te horen kreeg, wilden we het echter heel graag zelf spelen. Mark Smit heeft er een ander refrein en de tekst op gemaakt, Gerben het middenstuk. Zo werken wij het liefst, ieder zijn talent inbrengen.
Hoe is het instrumentale Stepping Out ontstaan?
Peter: Wij wilden perse Arjen Lucassen op onze cd hebben. Daar is het nummer voor geschreven .
Waar liggen jullie ‘roots’ als het gaat om muziekschrijven?
Peter: Dat is moeilijk te bepalen (zeker met zoveel verschillende persoonlijkheden in één band), maar de jaren 80 en 90 hebben wel erg veel invloed gehad.
Ik noem bijvoorbeeld Genesis, Marillion, enz enz.
7 november presenteren jullie de cd officieel. Gespannen?
Peter: Natuurlijk staat er spanning op, maar wel een goede spanning. Wij willen lekker spelen en een goede show neerzetten. Zonder veel toeters en bellen maar toch apart. Alle fans en liefhebbers van goede muziek krijgen die avond de kans om later te zeggen: “ik was erbij”.
Zijn er nog verdere plannen voor 2014/2015?
Peter: Jazeker we zitten nog vol met allerlei plannen. We zijn alweer aan het schrijven van nieuwe nummers en na 7 november gaan we de eerste ideeën uitwerken voor de nieuwe cd. We hebben er nu al zin in.
Wanneer je nu morgen wakker wordt en er is iets heel fijns gebeurd, wat zou dat dan zijn?
Mark Smit: Dat Hyperdrive overal nummer 1 staat en de verzoeken om live te spelen binnenstromen.
Peter: Dat we gezond blijven en dat we met onze muziek mensen over de hele wereld een kick kunnen geven.
Kun je tenslotte nog reageren op de volgende ‘termen’:
Joost van den Broek:
Peter: Joost is een collega/vriend. Ik heb met hem gewerkt bij Star One en Ayreon en HDK. Hij is op dit moment de beste producer/mixer in onze soort muziek van Nederland.
Alan Parsons Project:
Peter: Alan Parsons, fantastische producties en wereldhits. Wie kent hem niet?
Nederland:
Peter: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan…Voorlopig gaan we Europa teisteren en misschien daarna Nederland.
Tot ziens in de Cacaofabriek op vrijdag 7 november in Helmond.
Zoals gezegd: Op 7 november zal Knight Area de eerste en laatste show in Nederland spelen en daarbij hun nieuwe cd Hyperdrive presenteren aan het Nederlandse publiek. Raadpleeg de agenda op de website
http://www.cacaofabriek.nl/pop/info/id/986/Knight_Area_-_CD_Presentatie
Knight Area – We blijven de Knight Area-stijl trouw
6,2K