Laster – Obscure Dance Music

Onlangs werd ik aardig omver geblazen door het debuut album van het uit Utrecht afkomstige Laster. Met het album De Verste Verte Is Hier hebben ze dan ook een prima debuut plaat afgeleverd. Eigenzinnig als de muziek is wordt het dan ook eens tijd om een tipje van de sluier te lichten en de heren eens aan het woord te laten. 

Ten eerste gefeliciteerd met jullie eerste volledige album De Verste Verte Is Hier. Hoe zijn de reacties tot dusver?
Dankjewel! De reacties zijn schaars, daar het album op 1 november officieel uitgebracht wordt. Toch hebben we de meeste nummers al meerdere malen live gespeeld. Daarop hebben we vooral enthousiaste reacties gekregen.
Als ik het goed begrepen heb is Laster ontstaan uit onder andere White Oak en Northward. White Oak is helaas niet meer, Northward daar weet ik de status niet helemaal van. Kortom: hoe is Laster tot stand gekomen?
Northward is opgeheven in december 2013 en een paar maanden later verscheen de laatste EP IJsgang via Zeitgeist Publishing. Toch is Laster geen formatie die uit het spreekwoordelijke as van voorgaande bands tevoorschijn is gekropen. In 2012 besloten W. Damiaen (oud-White Oak) en N. (oud-Northward) al om de handen in elkaar te slaan. Wijsgeer & Narreman werd toen in één dag verwekt en de samenwerking was een feit.
Kort hierna is S. (ook oud-Northward) gevraagd de rol van bassist op zich te nemen en begon zowel het betreden van podia als het schrijven van de nieuwe plaat.
Jullie (of jullie label) noemen de muziek “Obscure Dance Music”. Dat het (gelukkig) geen standaard black metal betreft is ons wel duidelijk. Laster heeft een behoorlijk eigen geluid maar vooral het titelnummer De Verste Verte Is Hier is een erg eigenzinnig nummer geworden. Hoewel het wel black metal invloeden heeft hoor ik toch ook andere invloeden. Wat zijn voor jullie de belangrijkste invloeden?
Beweging staat centraal in Laster, niet het maken van Black Metal. We vinden dat obscure dance music deze connotatie mooi draagt. Ook krijgen we regelmatig het etiket van DSBM (Depressive Black Metal) op ons geplakt; iets wat naar ons idee wat misplaatst is. DSBM heeft het zichzelf makkelijk gemaakt door de dood als hoogste beloning te erkennen. Wij staan hier een stukje levenslustiger tegenover.
Muzikale invloeden zijn wat lastig vast te pinnen. Klage, Joy Division, Jesu, PG.99, Talk Talk, Peste Noire en An Autumn For Crippled Children zijn namen die ter plekke te binnen schieten.
Er wordt naast standaard gitaar- en ritmesectie ook lustig gebruikt gemaakt van onder andere piano. Dit maakt het album lekker afwisselend. Hoe komen de nummers bij Laster tot stand?
De nummers komen heel interactief en gevoelsmatig tot stand. Zowel teksten als composities en ideeën worden door ons drieën aangedragen en aangeraakt. We spelen intuïtief en denken niet teveel door over wanneer iets echt af is. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.
Helaas is bij het downloaden van de promo niets te vinden over de teksten. Wat voor thema’s boren jullie aan?
In de fysieke uitgave van De Verste Verte Is Hier zijn de teksten wel te vinden. Die zijn vooral van alledag, van dat wat we dagelijks meemaken en waar we een bepaalde nadruk op willen leggen; dat wat we denken te voelen, zien en onder de loep willen nemen.
In het bijzonder de productie vind ik erg geslaagd. Het kost wel wat luisterbeurten maar de gelaagdheid en het niet over-geproduceerde karakter houdt het album interessant. Zijn jullie zelf ook tevreden hierover?
Tot aan de mastering doen we alles zelf. Vanuit deze optiek zijn we tevreden over het geheel.
Hoewel er in Nederland prima labels te vinden zijn hebben jullie onderdak gevonden bij Dunkelheit  Produktionen. Vanwaar deze keuze en hoe bevalt de samenwerking?
Dunkelheit Produktionen reageerde het meest enthousiast op onze demo Wijsgeer & Narreman. Zodoende is er besloten de demo via hen uit te laten brengen. De samenwerking beviel goed, waardoor ook De Verste Verte Is Hier op cd en vinyl via Dunkelheit de wereld in gaat.
Broken Limbs Recordings uit New York buigt zich ditmaal over de uitgave op cassette. Een klein maar gedreven label met uitzonderlijk interessante bands in hun garage.
Onlangs heb ik jullie nog gezien in DB’s te Utrecht. Binnenkort mogen jullie Arnhem onveilig maken. Verder nog plannen om het album live te promoten?
We zijn bereid in allerlei bomen te klimmen en zeeën te bevaren, maar binnenkort spelen we eerst ook nog in De Witte Non te Hasselt.

    

(c) 2014 by Nekrografie

Dank voor dit interview en succes met Laster Nog wat laatste woorden voor de luisteraar?

Alles suist – alles galmt.
Nu maar hopen dat het album zich een weg suist en galmt richting het publiek.  Voor mensen wie Laster live eens willen ervaren: de 29e november kan men ze vinden in De Witte Non Te Hasselt en de dag ervoor staan ze in de Willemeen te Arnhem. In de tussentijd geniet ik nog even van de plaat….

Related posts

Maanvlinder: We blijven onszelf verrassen

Skroetbalg: Doordachte simpelheid

Forlorn: Midsommar Metal!