De berichten rond de wederopstanding van de band Malice die al een tijdje gonsden waren mij niet ontgaan. Niet altijd neem ik dergelijke berichten serieus – en als ik ze al serieus moet nemen wacht vaak liever af welk resultaat dat oplevert. In het geval van Malice bleken ze op waarheid te berusten.
Malice bouwde in het midden van de jaren ’80 een legendarische status op met de verschijning van twee titels op de verzamel-LP Metal Massacre vol. 1. Het schijnt dat platenmaatschappijen naar aanleiding daarvan in de rij stonden om de band te contracteren. Het werd Atlantic. Op dat label bracht de band de elpees “In The Beginning…” (in 1985) en “License To Kill” (1987) uit. Daarop liet Malice een geluid horen dat vergelijkbaar was met dat van Judas Priest, maar over genoeg oorspronkelijkheid beschikte om zich te onderscheiden. Met name zanger James Neal maakte het verschil. Zijn timbre was anders dan dat van Rob Halford, maar zijn bereik even groot. Titels als “Chain Gang Woman”, “Vigilante”, “Sinister Double” en “License To Kill” zijn melodieuze power metal klassiekers die helaas een beetje in de vergetelheid zijn geraakt.
De ster van Malice rees in een periode waarin Amerikaanse power metal bands met veel haar en opvallende kledij welig tierden. Bands als Vicious Rumors, Metal Church, Obsession, Hellion, Shout, Warrior en Armored Saint verrezen in korte tijd maar bleken wellicht iets te veel concurrentie voor de oren en beurs van de metalfans. Even plotseling als Malice verscheen, verdween de band ook al weer van het metal- toneel. Een optreden in de Hollywood speelfilm “Vice Versa” (1988) was één van de laatste wapenfeiten. James Neal had persoonlijke problemen waardoor hij niet in de band bleek te handhaven. Daarop werd besloten afscheid van hem te nemen. Daarop werd het eind jaren ’80 stil. Neal gaat nu door het leven als boeddhistisch monnik. Het kan verkeren.
Ik kon niet wachten tot ik de nieuwe CD per post ontving en heb het schijfje zonder de hoes een blik waardig te keuren in de speler gestopt. De schijf opent agressief met “New Breed Of Godz”. Het is duidelijk dat Malice anno 2012 steviger, zwaarder en rauwer klinkt dan in 1987. Dat is prettig om te horen.
Meest opvallend is de verschijning van James Rivera achter de microfoon. Op de recentste twee schijven van Helstar had hij een goede indruk gemaakt, dus lijkt deze klus hem wel toevertrouwd.
Helaas daalt er na een titel of vier echter er een licht gevoel van herhaling en matheid neer. De rauwheid gaat wellicht toch iets te veel ten koste van de finesse. Ook heeft de band besloten om maar liefst 8 titels van de eerste twee elpees te opnieuw op te nemen. Er zijn dus vier nieuwe titels. Tijdgebrek was er mede de oorzaak van dat de band er voor heeft gekozen om zo’n groot aantal titels te hergebruiken. Op een live album zouden die goed passen, maar als je composities opnieuw inspeelt op een studio album moet je volgens mij de ambitie hebben er iets aan toe te voegen. En daar zit ’m nou juist de kneep. De nieuwe doen weliswaar niet onder voor de versies uit 1985 en 1987, maar het is de vraag of ze iets nieuws bieden. Daarbij benadrukken de oude composities ook dat het bij de nieuwe titels net wat schort aan een eigen stempel en voldoende creativiteit om het verschil te maken. Ik vrees dat dit album toch iets te veel een haastklus is geworden. De potentie is er, maar komt nog niet uit de verf.
Gelukkig bevat het digi-pack ook nog een extra DVD met een concert-opname uit 1987 (9 titels) en uit 2011 (3 titels). Het eerste concert is een juweeltje voor de fans van het eerste uur. Ondanks de matige kwaliteit is dit voor velen waarschijnlijk een eerste mogelijkheid om te zien hoe Malice destijds live eruitzag en een kans om James Neal aan het werk te zien. Wat een frontman! Wat een strot! Zelfs zijn shirt gaat er aan.
Het concert uit 2011 is verrassend strak en laat zien hoe James Rivera zich op het podium manifesteert. Hij staat zijn mannetje, hoewel hij niet overal even toonvast is. De man krijgt het nog druk de komende tijd, als zowel Helstar als Malice gaan toeren. Helaas missen de titels en diverse bandsamenstellingen tijdens de optredens aan de menu’s en de hoes.
Ook is er een achtergrond documentaire van 50 minuten op de DVD over de totstandkoming van de nieuwe CD. Het wordt omlijst door een interview met Jay Reynolds dat is opgenomen met het ochtendspits en de wind in Malibu op de achtergrond. Het benadrukt de indruk dat er te weinig tijd is genomen voor deze editie. Reynolds zegt dat ook letterlijk in het interview en voegt er aan toe dat hij benieuwd is hoe het volgende, volledige album van Malice zal klinken.
Ik kan ook niet wachten.
Titels
CD:
1. New Breed Of Godz (nieuwe titel)
2. Hell Rider
3. Against The Empire
4. Branded (nieuwe titel)
5. Sinister Double
6. Circle Of Fire
7. Stellar Masters
8. Winds Of Death (Angel Of Light) (nieuwe titel)
9. Air Attack
10. Chain Gang Woman
11. Slipping Through The Cracks (nieuwe titel)
12. Godz Of Thunder
DVD:
– Live opnemen uit 1987 (9 titels)
– Keep It True Festival, Duitsland 30 april 2011 (3 titels)
– Making of “New Breed Of Godz” album (interview met Jay Reynolds)
Band
Jay Reynolds – gitaar
Mick Zane – guitaar
Mark Behn – bas (op de heropgenomen titels)
Robert Cardenas – bass (op de nieuwe titels)
James Rivera – zang
Pete Holmes – drums
Malice – New Breed Of Godz
274
vorig bericht