Mötley Crüe – Shout At The Devil 40th Anniversary Edition

Eén van de absolute toppers van een tijdperk! Tja, ook deze is alweer veertig jaar geleden uitgebracht. Als je nagaat welke jubileumboxen de laatste tijd zijn verschenen, wat ben ik dan in een mooie tijd opgegroeid. Deze is een klassieker die daadwerkelijk he-le-maal grijs gedraaid is bij mij thuis. Omdat mijn originele elpee dus eigenlijk niet meer fatsoenlijk aan te horen is, ben ik erg blij met dit nieuwe exemplaar (ook al moet ik em dan in mijn momenteel weinig gebruikte CD speler frommelen).

Oké, geen extraatjes zoals bonustracks op het reguliere album deze keer, maar ja, je heb dan wel DE meest toonaangevende plaat van de hoogtijdagen van de Hair Metal (naar mijn bescheiden mening).  Mijn versie is een CD reproductie van de vinylversie met uitklaphoesje, maar natuurlijk is deze ook op echt vinyl verkrijgbaar. Qua geluid is deze remaster niet heel erg afwijkend van de originele opnames volgens mij, maar dat hoeft ook niet; het tachtigerjaren geluid hoort hier gewoon bij. Naast de reguliere heruitgave is er ook een box-set met verschillende geluidsdragers (elpees, CD, cassette en 7” singles) met geremasterde opnames en extra materiaal als demo versies, aangevuld met andere hebbedingetjes als pentagram seance board, tarot kaarten, kandelaar, art prints en nog meer snuisterijen.  Jammer dat ik niet een versie heb kunnen vinden met het geremasterde album en alle additionele demo versies; als je alle bonustracks wilt scoren, moet je dus de box aanschaffen (enig prijs vergelijkend onderzoek kan handig zijn heb ik vastgesteld). Deze demo opnames (die deels al wel toegevoegd waren aan de re-issues van 1999?) heb ik wel in het digitale promo materiaal kunnen beluisteren en zijn voor de liefhebbers echt wel de moeite waard. Je kan (met een beetje fantasie) met terugwerkende kracht een mooie ontwikkeling ontwaren in de nummers en de muziek. In ieder geval voor luisteraars die zelf ook (pogingen doen om te) musiceren. Ook voor niet muzikanten zijn deze nummers trouwens gewoon lekker beluisterbaar; het is iets nonchalanter, ongepolijst, direct en misschien iets meer punky, maar gewoon ook donders goed gemusiceerd en erg klinkt lekker.

Omdat ik niet veel kan zeggen over het andere extra bonusmateriaal van de box versie, behalve dat het er erg aantrekkelijk uitziet en het aan kan zetten tot hebberigheid, zal ik me beperken tot een korte lofzang over dit iconische album zelf. Dit is een tijdsdocument en tegelijkertijd tijdloos; de hitsingles hebben (mede door MTV) het genre groot gemaakt en zijn nog steeds hogelijk genietbare werkstukken, maar eigenlijk staan er enkel goede nummers op dit album. Smaak (en jeugdsentiment) zijn natuurlijk nooit objectief, maar dit album is destijds al een mijlpaal geweest en als je het nu terugluistert, moet je wel concluderen dat heel veel bandjes hierna, deze plaat toch wel als inspiratiebron hebben gehad. Niet alle (jubileum) heruitgaven zijn echt van meerwaarde naar mijn smaak; soms is dit ook alleen een kwestie van (snel en gemakkelijk) geld verdienen voor de muziekindustrie. In dit geval kan ik me voorstellen dat vooral de box voor de echte fans een zeer gewild hebbeding kan zijn, en voor mensen die ter kennismaking dan toch maar direct het beste album van de band in de kast willen hebben, of mensen zoals ik, waar de plaat echt aan vervanging toe is, kan de (her)aanschaf van een reguliere versie ook een optie zijn.

Nog een keer voor de volledigheid de inhoud van de Limited Edition Box Set:

– Het originele geremasterde album op oranje/geel splatter vinyl, op CD en op cassette.

– De demo en bonustracks op rood/wit splatter vinyl.

– 7” singles van Looks That Kill (wit vinyl) en Too Young To Fall In Love (oranje vinyl).

– Pentagram Séance Board, Devil Board met Metalen Planchette, Metalen 7” Adapter

– 2 albumhoes lithografieën, 4 tarotkaarten en een duivelskaarshouder

De reguliere remasterd versie is er op picture disc of rood/zwart Vinyl, LP Replica CD en 3D CD.

Veel plezier met het maken van keuzes.

Related posts

A La Carte – Born To Entertain

Objector – Slave New World

Grendel’s Sÿster – Katabasis into the Abaton/Abstieg in die Traumkammer