Home » Peter Daltrey – The Rhymer in the Long-Tongued Room

Peter Daltrey – The Rhymer in the Long-Tongued Room

door Xander Pas
115 views 2 minuten leestijd

Eind jaren 60 verschenen er twee psych albums op het Fontana label, die voor mij boven alle andere psych platen uit die tijd staan. Deze albums, Tangerine Dream en Faintly Blowing, waren de meesterwerken van het Britse Kaleidoscope. Het duo Peter Daltrey en Eddy Pumer hebben tientallen fantastische nummers geschreven. Nu, bijna 60 jaar later, is Daltrey productiever dan ooit. In nog geen twee jaar tijd bracht de zanger drie albums uit, waarvan The Rhymer in the Long-Tongued Room zijn meest recente plaat is.

De afgelopen jaren ben ik in contact gekomen met Peter Daltrey en schreef ik al eerder over zijn muziek. Zijn muziek verveelt nooit en is consistent goed. Dat bewijst hij wederom met dit album. Het nummer Give Me Your Tune sprong er tijdens de eerste luisterbeurt al direct uit. Zijn fijne stem complimenteert de prachtige teksten perfect.

Zijn muziek varieert tussen rustgevende muziek die regelmatig emotie oproept en rock nummer, die met dezelfde passie en energie worden gezongen als de nummer die hij als 20-jarige uitbracht in de jaren 60.

Waar ik bij zijn laatste plaat af en toe aan Syd Barrett moest denken, heeft deze plaat de herkenbare Kaleidoscope / Fairfield Parlour sound waar ik zo van hou. Ook zijn er bijna space rock elementen hoorbaar, met name op het prachtige Angelina.

Naast psych invloeden uit de jaren 60, weet Daltrey ook hele fijne folk nummers te maken. Mr. Nice is een fijn folk nummer met mooi harmonica werk, een instrument waar Bob Dylan misschien mee wordt geassocieerd en wat voor mij bijna essentieel is in een goed folk nummer.

Green Tea is een van de meer energieke nummers op de plaat. Ook dit nummer sprong er bij de eerste luisterbeurt al uit. Tevens heeft dit nummer ook een milieu bewuste boodschap, iets wat Daltrey vaker in zijn teksten verwerkt.

Van de drie albums die Daltrey sinds vorig jaar uit heeft gebracht (Running Through Chelsea, The Leopard and the Lamb en The Rhymer in the Long-Tongued Room) is dit wellicht zijn meest diverse plaat. Qua songwriting zijn alle drie de albums gelijkwaardig.

Kijk ook eens naar