Steven Wilson brengt over precies één maand zijn album uit: The Harmony Codex

The Harmony Codex is niet zoals andere platen die je dit jaar zult horen. Het geluid heeft iets eindeloos – in de vorm van fascinatie, onthulling en pracht. Het is vergelijkbaar met een tekening die veel diepte kent (denk aan Escher), maar dan enkel van geluid gemaakt. Volg je het nog?

Wilson navigeert de luisteraar met behulp van tien nummers door een verzameling aan herinneringen.

Deze codex is een levendige verzameling die is bedacht en samengesteld door een artiest die in zijn eentje in een studio (een garage van een huis in Noord-Londen) heeft gewerkt. Wel werden speciale spelers uitgenodigd om ieder een eigen stempel op de plaat te drukken. Muzikanten van over de hele wereld hebben meegeholpen waaronder oude studiopartners als Ninet Tayeb, Craig Blundell en Adam Holzman. Ook hebben een groot aantal artiesten voor het eerst hun steentje bijgedragen aan een project van Wilson, zoals Jack Dangers van Meat Beat Manifesto en Sam Fogarino van Interpol.

Terwijl deze nieuwe plaat knipoogt naar platen uit Steven Wilsons recente verleden, is de getalenteerde muzikant erin geslaagd om iets geheel unieks te creëren.

En hoewel The Harmony Codex een plaat is die gemaakt is met ruimtelijke audio in het achterhoofd, is er geen uitgebreid geluidssysteem nodig om je uit je lichaam te halen bij het luisteren ernaar – twee luidsprekers en een open geest volstaan prima.
Vanaf 29 september kun je de gehele plaat beluisteren, maar voor nu mag je genieten van de eerste single: Economies of Scale.

Steven Wilson is een Engelse muzikant en platenproducer. Momenteel is hij soloartiest, maar hij werd bekend als oprichter, leadgitarist, zanger en songwriter van de band Porcupine Tree en als lid van verschillende andere bands. Zo heeft hij ook gewerkt met artiesten als Opeth, King Crimson, Pendulum, Jethro Tull, XTC, Yes, Marillion, Tears for Fears, Roxy Music en Anathema.

Deze autodidactische producer, geluidstechnicus, gitaar- en keyboardspeler bespeelt indien nodig ook andere instrumenten, waaronder basgitaar, autoharp, hammered dulcimer en fluit. Zijn invloeden en werk omvatten verschillende genres zoals pop, rock, psychedelia, metal, elektronica en jazz, waardoor zijn muzikale richting verschuift door zijn albums. Zijn concerten worden vaak omschreven als indrukwekkend en kennen naast het bijzondere geluid ook grote lichtshows.

In een carrière van meer dan 30 jaar heeft Wilson veel muziek gemaakt en lovende kritieken gekregen. Hij werd onder andere vier keer genomineerd voor de Grammy Awards, twee keer met Porcupine Tree, een keer met zijn samenwerkingsband Storm Corrosion en een keer als soloartiest. Desondanks is zijn werk grotendeels weggebleven van de mainstream muziek.

Related posts

The Rock Circus keert terug in 2025!

Vincent Starwaver – Everything Falls Apart

Customs maakt een comeback