Still Living – Ymmij

Melodische hard rock uit Brazilie in een concept album gegoten.
Dit is al weer het derde album van de band die al in 2004 werd opgericht. In 2005 en 2007 werden twee demo’s uitgebracht waarna het door diverse personele wisselingen tot 2012 duurde voordat het eerste officiële album uitgebracht werd. De band bestaat uit zanger Renato Costa, gitarist Eduardo Holanda, bassist Wagner Souza, drummer Cleber Melo en toetsenist Thiago Nascimento. De band brengt rock songs in de jaren tachtig stijl met een modern sausje.
De hoofdpersoon is Jimmy die een, in zijn ogen, uitzichtloos bestaan leidt. Hij heeft zijn helden weg zien vallen en er zijn geen idealen waar hij voor leeft. Als hij naar zich zelf kijkt, ziet hij geen redenen waarom dit zo door zou moeten gaan. Het album opent met Reign Of Pills waarin Jimmy terugblikt op de avond er voor. In the nummers On The Edge en Call Of The Night krijgen we een beter beeld van onze hoofdpersoon. De nummers leunen op stevig gitaarwerk met ruimtes voor langere solo’s. Costa weet de stemming per nummer goed te bepalen met zijn vocalen, en schrikt zelfs niet terug voor hoge uithalen.
King Of Nothing geeft weer hoe Jimmy over zichzelf denkt. Het nummer begint met een lekkere donkere gitaar riff waarna de drums worden toegevoegd. Het is een stevig rocknummer, net als Cult Of The Rough Awakening.  Ook wat rustiger nummers als Haunted komen goed uit de verf.
Verder in het verhaal maken we kennis met de vriendin van Jimmy. De stem van Jane wordt gedaan door Rosangela C. Taylor. Na een confrontatie met zichzelf en een gesprek met Jane loopt Jimmy naar buiten. The Dark laat het fatale einde horen, of toch niet? Het verhaal lijkt een open einde te hebben. Hierna volgt het instrumentale As Swallow As It Gets en het speciaal voor de Europese markt toegevoegde bonusnummer Redemption.
Een album met een verhaal. Een verhaal dat duidelijk naar voren komt en goed gecomponeerd is. De band zet een tiental goede nummers neer op dit album, het is even wennen aan de stijl bij de eerste luisterbeurt, zeker door de gesproken dialogen hier en daar. Naarmate het aantal luisterbeurten stijgt, groeit het album.

Related posts

A La Carte – Born To Entertain

Objector – Slave New World

Grendel’s Sÿster – Katabasis into the Abaton/Abstieg in die Traumkammer