Op twee cds toont activist en beroemd Butoh-danskunstenaar Vanessa Skantze de felle schoonheid, pijn, vindingrijkheid en opstanding van het land, de mensen, de wezens en elementen uit het oorspronkelijke Amerika. Writhing Treasure Feast is gebaseerd op de reizen van de kunstenaar naar Mexico en Haïti; haar ervaring en initiatie in een Vodou Sosyete (gemeenschap) in New Orleans, en haar residentie in Seattle, het traditionele land van de Duwamish People.
Geen doorsnee muziek dus, dit is een ervaring. Het album komt uit in combinatie met een fotoboek van de reizen van Skantze. Ze schijft dat elk facet van cultuur op het westelijk halfrond aan het wankelen is in deze laatste vicieuze stuiptrekking van de Europese aanval op de Amerika’s en de slavernij van Afrikaanse en eerste-naties mensen om de exploitatie van het land uit te voeren. De taak nu (vooral van blanken) in Amerika is om de structuren te ontbinden die het land, de gekleurde mensen en de armen en de verschoppelingen hebben geschonden – en om de geschiedenis, de goden en de wilde natuur in plaats hiervan te eren en te respecteren.
De nummers op het album bestaan voornamelijk uit een ondefinieerbare brei van geluiden. In een nummer als Serpent worden er ook menselijke geluiden geproduceerd, maar voor de rest is het vooral doorzetten om het album helemaal te luisteren. Het idee er achter is goed en de nummers zullen het bij een visuele voorstelling vast beter doen dan wanneer je in je luie stoel dit album beluisterd.
Vanessa Skantze – Writhing Treasure Feast
292
vorig bericht