Onder de noemer “Roerig” organiseert ECI Cultuurfabriek in samenwerking met de Azijnfabriek een aantal optredens in de hardere stijlen. Op het programma vandaag staat Terzij De Horde. Lijkschouwer en Yantras verzorgen de support. Ik besluit een kijkje te gaan nemen in Roermond. Het is immers een optreden in mijn eigen stadje.
Ik ben niet de enige die dicht bij huis is. Het Roermondse Yantras speelt namelijk ook een thuiswedstrijd. Het overgrote deel van de muziek is Post-Doom, maar Yantras beperkt zich niet alleen daar toe en laat ook Sludge en Shoegaze doorschemeren in de muziek. Nummers worden rustig en soms akoestisch opgebouwd tot harde climaxen, waarna vooral Sludge en Doom overheerst. Helaas wordt gitarist Cas al vroeg in de set geteisterd door technische problemen. Terwijl dit verholpen wordt, weet bassist Ian ons te vermaken met geïmproviseerde, bijna Drone klinkende, metal. Gelukkig is alles na een minuut of 10 gefixt en kan er voort gezet worden. Natalya weet ons te hypnotiseren met haar stem. Echter laat ze horen dat ze naast clean, ook de nodige harsh vocals in huis heeft. Semi-lage grunts worden afgewisseld met hoge, bijna depressieve, screams. Ze is geweldig bij stem en is zonder twijfel de meest overtuigende vrouwelijke harsh vocalist die ik live heb mogen aanschouwen. Ian en drummer Onno laten niks van hun instrumenten heel en spelen met zichtbaar veel plezier. Dat terwijl de wanhoop in de muziek voelbaar en vooral ook hoorbaar is in de vocalen van Natalya. Ze oogt zelfverzekerd en laat dit blijken wanneer ze ook van het podium durft af te stappen om zich te vergezellen tussen het publiek. Yantras heeft een half uur speeltijd en moet het daarom doen met slechts 4 nummers. Een frisse sound voor zo’n jonge band. Ze treden niet heel vaak op, dus wanneer je de kans krijgt is dit een prettige ervaring om mee te maken.
Up next is het de beurt aan Lijkschouwer om de boel op stelten te zetten. De in Sludge gedrenkte Blackened Death is compromisloos doch met vlagen sferisch. Een drummer die tevens de vocalen voor zijn rekening neemt is uniek. Toch weet G.T het drummen te combineren met de helft van de vocalen. Hij ziet er passioneel uit en de emotie is van zijn gezicht af te lezen. De andere helft van de vocalen komen van gitarist R.B. Deze wisselwerking en vocale tandem laten een heel scala aan zangstijlen horen. De riffs doen wat denken aan oude Behemoth, maar toch zo uitgevoerd dat het uniek aanvoelt. Buiten de sporadische toevoeging van sfeer is het vooral heel hard. Hard maar divers gelukkig en daarmee weet Lijkschouwer een fantastische set neer te zetten. Snelheid is het fundament en alles wat ze daaromheen weten neer te zetten is een ware toevoeging voor hun heerlijke portie muziek. Zowel band als publiek staan er statistisch bij, maar dat maakt niet uit, want ze laten de muziek spreken. Hun debuut Lamentations of Cosmic Absurdity bevalt daarmee ten zeerste en ik kijk hartstochtelijk uit naar een vervolg. Deze band weet zich live te bewijzen in de Nederlandse Metal scene.
Binnen de Nederlandse Black Metal is er een niche markt van Utrechtse bands. Hieronder schort Terzij De Horde zich samen met bands als Verwoed, Grafjammer, Wessenwille en Laster. De 5 heren van Terzij De Horde zijn alle gehuld in merch van die laatstgenoemde Utrechtse band. Atmosferische riffs worden afgewisseld met traditionele Black riffs. Jelle, Demian en Johan zorgen voor de nodige melodie, terwijl Richard alles bij elkaar trommelt. Het boeiende spel wordt aan elkaar gezongen door Joost. De stille frontman duikt veelvuldig tussen het publiek op en probeert zo hun hand te winnen. Dit lukt dan ook aardig. Ondanks het uitblijven van moshpits zijn er wel een boel headbangers en tevens een hoop mensen die geïnteresseerd toekijken. De lage en hoge screams van Joost zijn van hoog niveau en hij gaat ook erg op in de gespeelde muziek. De langgerekte nummers hebben een fijne opbouw en het zijn vooral de drumpartijen van Richard die kwalitatief sterk zijn. Het optreden is korter dan verwacht, maar zeer vakkundig. Terzij De Horde is goed op elkaar ingespeeld en laat vooral een proffesionele indruk achter.
De Azijnfabriek is een perfecte venue voor optredens zoals deze. Aan de goedgevulde zaal te zien is Roermond niet wereldvreemd van een portie alternatief lawaai. Tijdens de gehele avond hangt er een fijne en vooral vriendelijke sfeer. Het barpersoneel doet goed hun best om iedereen van een versnapering te voorzien. Een fijne locatie voor de Midden-Limburgse fans van alternatieve muziek. De akoestiek in deze zaal is erg goed en dat maakt de optredens mede een succes. Al met al een geslaagde avond vol metaal geweld. De volgende editie van Roerig is op 19 Mei met op het programma Mayleaf en Wasted Youth Club.